Το ΠΑΣΟΚ συζητά για τα προβλήματα της Θεσσαλίας

Με στόχο τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού στην περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Ιπποκράτους, σύσκεψης με κεντρικό θέμα την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ενώ το κείμενο στο οποίο θα καταλήξει η συνάντηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη ύλη για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στη Θεσσαλία.

Στη διαδικασία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου και Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τις κομματικές οργανώσεις αφορούν όλους τους τομείς δραστηριότητας στη Θεσσαλία  και ανά τομέα είναι:

Στον Πολιτισμό

Θα ζητηθεί η ολοκλήρωση της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, η ανάδειξη της Περαιβικής Τρίπολης, των αρχαιολογικών χώρων Φαρσάλων και Κραννώνα. Θα ζητηθεί ακόμη η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του διαχρονικού Μουσείου στο Μεζούρλο.

Στον τουρισμό

Θα απαιτηθεί η άμεση ενεργοποίηση της προκήρυξης μέσω ΠΕΠΘ του Προγράμματος τουριστικής προβολής από την Αποκεντρωμένη διοίκηση – Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα ζητηθεί η δημιουργία φορέα τουριστικής προβολής Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΑΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την συνεργασία φορέων δήμων και επαγγελματιών τουρισμού)

Για το περιβάλλον

Θα ζητηθεί η άμεση προώθηση για έγκριση των ΣΧΟΑΠ (Σχέδια Οργάνωσης Ανοικτών πόλεων) και ΓΠΣ κατά προτεραιότητα των παραλιακών και νησιώτικων τουριστικών Δήμων της Περιφέρειας που εκκρεμούν.

Θα απαιτηθεί η άμεση χρηματοδότηση για τη δημιουργία των 3 μονάδων κομποστοποίησης και των 3 κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (Λάρισα, Βόλος και Δυτική Θεσσαλία)

Επίσης αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων που είναι σήμερα σε μηδενικό σημείο.

Μεγάλα έργα

Στη σύσκεψη θα αναδειχθεί ακόμη η αναγκαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης της λίμνης Κάρλας και των παράλληλων έργων (Φράγμα Γυρτώνης με τάφρο διοχέτευσης νερών προς τη λίμνη, το αρδευτικό δίκτυο στρεμμάτων, οι  γεωτρήσεις ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

Επίσης αναμένεται να ζητηθεί η ολοκλήρωση των ημιτελών φραγμάτων Αγιονερίου, Μαυροματίου και Παναγιώτικου ας, η υλοποίηση μικρομεσαίων φραγμάτων αξιοποίησης επιφανειακών νερών (Πύλης, Μουζακίου, Νεοχωρίτη, Ενιπέα, η επανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης αλλά και η κατασκευή μικρομεσαίων φραγμάτων ορεινής υδρονομίας και πεδινών ταμιευτήρων.

Τα έργα που εκκρεμούν και στα οποία θα γίνει αναφορά είναι η ολοκλήρωση του περιφερειακού Βόλου, η Ε-65, η νότια παράκαμψη Λάρισας, η μετατροπή της π.ε.ο. Λάρισας σε προσβάσιμη αστική αρτηρία, οι παρακάμψεις πόλεων και τουριστικών κέντρων, το δασικό οδικό δίκτυο ορεινών περιοχών και τα μονοπάτια περιήγησης.

Αγροτική Ανάπτυξη

Εκτενής θα είναι η αναφορά στα θέματα του αγροτικού τομέα και ειδικότερα στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως ο νέος νόμος περί Συνεταιρισμών και ο νόμος για τον ΕΛΓΑ. Επίσης θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος προβολής των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ –ΕΠΠΕ με πόρους του ΕΣΠΑ και με ενέργειες της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και του υπουργείου.

Περιφερειακή ανάπτυξη

Κεφαλαιώδες θέμα για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι η πλήρης ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και των 11 Τομεακών Προγραμμάτων των υπουργείων.  Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί η υποχρέωση των Δήμων να διαμορφώσουν Επιχειρησιακά σχέδια για την περίοδο 2011-14 και θα ζητηθεί η άμεση ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με την έκδοση των απαραίτητων ΠΔ, η σωστή λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και θα απαιτηθεί η νομοθετική ρύθμιση δανειακής διευκόλυνσης (2χρονη περίοδος χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής οφειλών, επιδότηση επιτοκίου) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων και εξαγωγών.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα υγείας και εργασίας με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ζητούν τη συνεργασία των νοσοκομείων με το στρατιωτικό νοσοκομείο, τη βελτίωση των υποδομών στις υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ, την ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ με προσωπικό, ενώ για το χώρο της εργασίας θα απαιτηθεί η ταχύτατη προώθηση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης μετά και την ψήφισή τους από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ