Αστ. Ροντούλης: Αναστολή κατασχέσεων και όχι πλειστηριασμών

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε εξαμηνιαία αναστολή των πλειστηριασμών, όμως οι κατασχέσεις των ακινήτων από τις τράπεζες προχωρούν κανονικά, τόνισε στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης. Μεταξύ άλλων, ο Λαρισαίος βουλευτής, τόνισε τα παρακάτω:«Η νομοθετική ρύθμιση περί αναστολής των πλειστηριασμών που έφερε στην βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, δίδει την δυνατότητα, μέχρι 30 Ιουνίου 2011, αναστολής στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Όσοι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό χώρο, κατανοούν ότι η εν λόγω απόφαση έχει παρθεί καθ’ υπόδειξη των τραπεζών, μια υπόδειξη που είχε ως αφετηρία όχι τον ανθρωπισμό έναντι των δανειοληπτών, αλλά έναν κυνικό οικονομικό υπολογισμό.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες κατανόησαν ότι οι μαζικοί αναγκαστικοί πλειστηριασμοί θα επέφεραν μια ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στα ακίνητα, πράγμα που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μία απροσδόκητη πτώση των τιμών των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει σε κρίση τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με σοβαρές επιπτώσεις στις γενικές οικονομικές συνθήκες και στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, όπως άλλωστε δείχνει η εμπειρία από την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση.

Όσον αφορά, δε, στην δήθεν ανακούφιση των δανειοληπτών από τη ρύθμιση αναστολής των πλειστηριασμών, επισημαίνεται ότι οι κατασχέσεις ακινήτων προχωρούν κανονικά, ανεξαρτήτως της αναστολής των πλειστηριασμών. Το γεγονός της διατήρησης της δυνατότητας κατάσχεσης ακινήτων από τις τράπεζες, αποδεικνύεται και από την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου περί νομιμότητας των κατασχέσεων. Συγκεκριμένα μετά από πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου Καρδίτσας, ο Αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Γεώργιος Παντελής, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι κατασχέσεις ακινήτων διενεργούνται νομίμως και διατηρούνται ως δυνατότητα από τις τράπεζες.

Ως ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των δανειοληπτών, προτείνεται από τη μεριά του ΛΑ.Ο.Σ., η αναστολή των κατασχέσεων ακινήτων, παράλληλα με τους πλειστηριασμούς, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι 31/12/2011. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να κατάσχεται και σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο πλειστηριασμού. Η πρώτη κατοικία είναι η ζωή ενός ανθρώπου, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες του, η ίδια η οικογενειακή του υπόσταση και δεν μπορεί να βγαίνει στο σφυρί σε καμία περίπτωση ούτε κάτω από 200.000 ευρώ ούτε πάνω από 200.000 ευρώ».

«Λόγω της ιδιαζούσης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, πρέπει η πολιτική της Κυβέρνησης να είναι γενναιότερη», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του στη βουλή ο κ. Ροντούλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ