“Εφυγε” από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλης

O Ιάκωβος Καμπανέλης, κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας μετά τον πόλεμο άφησε χθές την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών. Τους τελευταίους δύο μήνες νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικού νοσοκομείου.Ο Ιάκωβος είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1922. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Νίκαια. Στη κατοχή συμμετείχε στην εθνική αντίσταση αλλά συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε το 1943 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαίου του 1945 όταν και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Τα θεατρικά του έργα έγραψαν ιστορία στο ελληνικό θέατρο. Το πρώτο του έργο του ήταν «Ο Χορός πάνω στα στάχυα», ενώ ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι η «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο» και «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, ανάμεσά τους της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη, του «Δράκου» του Νίκου Κούνδουρου και για το «Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ