Συνταγογράφηση μόνο από γιατρούς του ΙΚΑ στα ΚΑΠΗ

Την απαγόρευση συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ από ιδιώτες γιατρούς επιβεβαιώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. Μετά από διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων του ΙΚΑ που είναι μέλη ΚΑΠΗ για την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου του Ταμείου για τη συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο από γιατρούς του ΙΚΑ, ο Θεσσαλός πολιτικός ανέδειξε το θέμα στη βουλή. Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής υπουργός επικαλείται για την απόφαση αυτή την πρόθεση της Πολιτείας να αντιμετωπίσει φαινόμενα υπερυνταγογράφησης.

Όσον αφορά στις μεγάλες ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ Λάρισας ο κ. Κουτρουμάνης παραπέμπει στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου 12 μηνών με 10 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για τη Νομαρχιακή Μονάδας Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λάρισας και το Παράρτημα Ελασσόνας.

Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ως εξής:

«Α. Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το Υπουργείο γνωρίζουν τις ελλείψεις σε ιατρούς, ιδιαίτερα μετά τη λήξη των συμβάσεων έργου ορισμένων ιατρών. Με την ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.7/45/9004/24-09-2010 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει, εγκρίθηκε η σύναψη μίσθωσης έργου 12 μηνών με 1.400 ιατρούς και οδοντιάτρους και 100 προσωπικούς ιατρούς από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του. Ήδη έχει γίνει η ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου 12 μηνών α) με ιατρούς μικροβιολόγους και ακτινολόγους πανελλαδικά, καθώς και β) για τις Διοικητικές Περιφέρειες της Κρήτης, της Αττικής και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και των Ιονίων Νήσων. Για τη Διοικητική Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου 12 μηνών. Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων ήταν από 14-01-2011 έως 21-01-2011. Συγκεκριμένα για την Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας (ΝΜΥ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λάρισας και το Παράρτημα Ελασσόνας ανακοινώθηκαν 10 θέσεις για ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ως ακολούθως:

Ν.Μ.Υ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ

1

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ

1

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

1

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ή ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

4

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

1

Ν.Μ.Υ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΑΡ/ΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ )

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ή ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

1

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

1

Σύνολο

10

Συνεπώς η ΝΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λάρισας θα στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται 4 επιπλέον παθολόγοι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος. Πέραν των ανωτέρω, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν πλέον να απευθύνονται και σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνικά από τον τηλεφωνικό αριθμό 184 καθώς και από τα ΚΕΠ.

Β. Συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας του Ιδρύματος και προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης τα οποία παρατηρούνται κυρίως στις περιπτώσεις συνταγογράφησης από ιατρούς εκτός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ιδιώτες ιατροί στα ΚΑΠΗ), το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σχετικό έγγραφό του, μεταξύ άλλων, καθιέρωσε ότι η εξυπηρέτηση των ΚΑΠΗ θα γίνεται:

1.       Με τη μετάβαση ιατρού του Ιδρύματος από την οικεία Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

2.    Από ιατρούς του Ιδρύματος που απασχολούνται και στα ΚΑΠΗ

Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος γίνεται:

•      από τις 336 Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος,

•      από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, στους οποίους χορηγούνται συνταγολόγια ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, καθώς και

•      από συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, όπως αναλύθηκε ανωτέρω».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ