“Κούρεψε” προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα ο Κ. Τζανακούλης

Σαφώς μειωμένος σε σχέση με το 2010 είναι ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς στο διευρυμένο δήμο Λαρισαίων που ψηφίστηκε χθες από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου παρά τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα «ψαλιδισμένο» είναι και το τεχνικό πρόγραμμα που επίσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.Πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε και για την έκθεση απογραφής του δήμου βάσει της οποίας ο δήμος Λάρισας εμφανίζει ένα συνολικό άνοιγμα της τάξης των 38 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο όμως σύμφωνα με το δήμαρχο είναι πλασματικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα σημαντικό ποσό αφορά δάνεια τα οποία έχουν συγκεκριμένες ετήσιες δόσεις που μάλιστα θα μειωθούν μόλις ισχύσει η κυβερνητική απόφαση για επαναγορά των χρεών από το Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, ένα επίσης σημαντικό ποσό της τάξης των 6 εκ. ευρώ αφορά υποχρεώσεις προς το ταμείο ασφάλισης του δημοσίου, το οποίο δεν θα πληρωθεί με δεδομένο ότι το κράτος παρακρατά πόρους της αυτοδιοίκησης, ενώ και το 2010 τα χρήματα που έδωσε το κράτος στο δήμο Λάρισας είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχε δώσει το 2009. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακούλη, ο δήμος Λάρισας αν αναλύσει με αυτό τον τρόπο τα οικονομικά στοιχεία της απογραφής δεν έχει κάποιο σημαντικό χρέος και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι αν έπαιρνε και το 2010 τα ίδια χρήματα με το 2009 θα είχε μηδενικό ή ελάχιστο άνοιγμα.

Την ικανοποίηση του δημάρχου δεν έδειξαν να συμμερίζονται οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν δεινή και επικίνδυνη την κατάσταση του δήμου, με τον επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γ. Σάπκα να υποστηρίζει ότι σε άλλους δήμους με ανάλογες υποχρεώσεις οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για κίνδυνο χρεοκοπίας. Όπως υποστήριξε τα στοιχεία της απογραφής δίνουν σε γενικές την παρακάτω εικόνα: Οι δύο  συνεννοούμενοι δήμοι είναι σε καλή κατάσταση με μικρό χρέος, τόσο ο δήμος Γιάννουλης, όσο και ο δήμος Κοιλάδας, παρά την εικόνα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο δήμαρχος στην αρχή του χρόνου και πέραν αυτού φέρουν σημαντική προίκα στο νέο δήμο, αφού φέρουν σημαντική ακίνητη περιουσία.

Ο δήμος Λαρισαίων έχει ένα χρέος (32 εκ.) το ύψος του οποίου δεν είναι ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη με πολλαπλάσιο πληθυσμό το χρέος είναι της τάξης 100 εκ. και έχουν ανάψει το κόκκινο του συναγερμού.

«Παρατηρούμε ότι στη δωδεκαετία της δημοτικής αρχής έχει μειωθεί σημαντικά η ακίνητη περιουσία του δήμου Λαρισαίων έχουν εκποιηθεί περίπου 42.000 τετραγωνικά μέτρα. Έτσι οι δυνατότητες τράπεζας γης μέσα στην πόλη έχει μειωθεί σημαντικά.

Εν κατακλείδι τα οικονομικά του δήμου Λαρισαίων δεν είναι σε άθλια κατάσταση, σε καμία περίπτωση όμως δεν δίνουν την εικόνα που επί χρόνια καλλιεργούσε ο δήμαρχος Λαρισαίων», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Απ. Καλογιάννης επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» επεσήμανε ότι με συνολικές υποχρεώσεις 38 εκ. ευρώ για δάνεια, εργολάβους, προμηθευτές και ασφαλιστικούς οργανισμούς, η δημοτική αρχή οδηγεί το δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη οι υποχρεώσεις αυτές προέκυψαν από την επιλογή της Δ.Α. να παρουσιάσει έργο στο τέλος της προηγούμενης τετραετίας. Δεν πλήρωσε εργολάβους για 2 – 3 χρόνια (14,5 εκ.), δεν πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (7,5 εκ.), φόρτωσε με δάνεια το δήμο (15 εκ.) αντιγράφοντας τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας από τα κόμματα εξουσίας.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μ. Αγραφιώτη, στη συνέχεια της συνεδρίασης παρουσίασε την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2011 ο οποίος όπως ανέφερε ανέρχεται στο ύψος των 147.332.054,95 ευρώ ο οποίος είναι μειωμένος κατά 8.012.633,94 ευρώ ή σε ποσοστό 5,15% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δήμο Λάρισας από το 2011 έχουν ενσωματωθεί και οι δήμοι Γιάννουλης και Κοιλάδας, τότε ο προϋπολογισμός είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με αυτόν της περυσινής χρονιάς.

Τα συγκεντρωτικά μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού φαίνονται στους παρακάτω πίνακες.

Για τον προϋπολογισμό κριτική άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον κ. Σάπκα να υποστηρίζει ότι δεν είναι διεκδικητικός.

«Η κρίσιμη αυτή κατάσταση και η μεταβατικότητα του φετινού προϋπολογισμού, (θα μπορούσε κάποιος να τον αποκαλέσει έναν κρίσιμο προϋπολογισμό), δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που καταθέτει η δημοτική αρχή, δηλαδή:

* Ο προϋπολογισμός είναι περίπου ίδιος με τους προϋπολογισμούς της προηγούμενης τετραετίας, δηλαδή σε μέγιστο βαθμό πλασματικός, αφού είναι στην ουσία αντιγραφή περίπου του περυσινού, παρά το γεγονός ότι ο νέος δήμος είναι τελείως διαφορετικός.

* Τα σίγουρα έσοδα είναι εκείνα των Λαρισαίων πολιτών τα οποία στην ουσία πηγαίνουν στις λειτουργικές δαπάνες του δήμου.

* Ακόμα στα έσοδα περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό από εκποίηση δημοτικής περιουσίας (5 εκ.) και ένα έσοδο (5 εκ.) από ενδεχόμενο δανεισμό. Δηλαδή την οικονομική κρίση θα την πληρώσει ο Λαρισαίος και μέσω του δήμου;

* Τα ποσά για την κοινωνική πολιτική που σε εποχές κρίσης είναι πέρα από αναγκαίο να αυξηθούν, όχι μόνο παραμένει στα ίδια απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με το παρελθόν, αλλά είναι ακόμα μικρότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά άλλους τομείς όπως είναι αυτός του πρασίνου και του περιβάλλοντος», υποστήριξε ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Λαμπρούλης επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου έχει άμεση σχέση με τον προϋπολογισμό του κράτους και κινείται στην κατεύθυνση των επιλογών της κυβέρνησης και του μνημονίου. Ο κ. Λαμπρούλης κάλεσε το δήμαρχο να γίνει διεκδικητικός και να απαιτήσει περισσότερα κονδύλια, αλλά και να προωθήσει μια άλλη πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή κατέθεσε προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό εντελώς πλασματικό που περιέχει προσδοκίες και μόνο. «Παρά τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και εντολές οι προϋπολογισμοί των δήμων να κινηθούν στο ύψος των βεβαιωθέντων εσόδων της προηγούμενης χρονιάς γίνεται μια ακατανόητη παράθεση κονδυλίων, εσόδων που είναι σίγουρο ότι δε θα υπάρξουν. Είναι σχεδόν γνωστό ότι ο προϋπολογισμός αυτός ύψους 147 εκ. ευρώ θα υλοποιηθεί περίπου σε ποσοστό περίπου 60%. Κι ενώ φουσκώνουν τα διάφορα κονδύλια, στο πρόγραμμα έργων εμφανίζεται μόνο το ποσό των 20 εκ.ευρώ για έργα και μάλιστα με την παρατήρηση ότι δεν είναι εξασφαλισμένα. Πως είναι δυνατόν σ’ έναν προϋπολογισμό 147 εκ. να διατίθενται για έργα μόνο 20 εκ.; «Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».

Η δημοτική αρχή ακολουθώντας σε επίπεδο δήμου τις πολιτικές που έφτασαν τη χώρα στο γκρεμό, αντί να πει την αλήθεια για την κατάσταση του δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  γενικότερα και να μπει μπροστά σε διεκδικήσεις αναγκαίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, θολώνει την εικόνα και κινείται σε μονοπάτια που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης και των συμπολιτών μας. Είναι ορατός ο κίνδυνος μπροστά στο επερχόμενο οικονομικό αδιέξοδο και τις καλλικρατικές – κυβερνητικές κατευθύνσεις να κληθούν και πάλι οι πολίτες να πληρώσουν το μάρμαρο», υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε βάσει των όσων καθορίζει η νομοθεσία, δεν κρύβει απολύτως τίποτα και εκφράζει τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες του κ. Σάπκα για τη διαχείριση της περιουσίας του δήμου τόνισε ότι τα 12 χρόνια της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής αυξήθηκε ενώ διορθώθηκαν και κάποιες αστοχίες της προηγούμενης.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα στοιχεία του τεχνικού προγράμματος παρουσίασε η αντιδήμαρχος κ. Δ. Μάντζαρη, η οποία αφού τόνισε ότι για το 2011 το πρόγραμμα έργων είναι μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις συντηρήσεις και τις μελέτες για την προετοιμασία του δήμου για τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο το ύψος του προγράμματος είναι 20.144.681,46 ευρώ και οι κύριες πηγές εσόδων για τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι από το ΕΣΠΑ, οι ίδιοι πόροι, το υπόλοιπο του ΘΗΣΕΑ, η ΣΑΤΑ και το ΕΛΛΑΔΑ 2004. Μάλιστα εκτίμησε ότι η ροή χρηματοδότησης για το επόμενο έτος θα είναι πολύ μικρότερη από τα περυσινό επίπεδα απ’ όλες τις πηγές πλην του ΕΣΠΑ. «Το υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί τις χρηματοδοτήσεις οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για τα αντίστοιχα έργα επισκευής και συντήρησης σχολείων. Έτσι η κατανομή έργων ανά πηγή χρηματοδότησης έγινε με βάση τα προαναφερθέντα με στόχο την ομαλή πορεία των έργων και την κάλυψη κατά προτεραιότητα των απαραίτητων λειτουργιών της πόλης», υποστήριξε η κ. Μάντζαρη. Τα στοιχεία του προγράμματος φαίνονται στους πίνακες που ακολουθούν.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτική στη δημοτική αρχή για το πρόγραμμα άσκησε ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Σάπκας υποστηρίζοντας ότι έχει την ίδια μορφή που είχαν τα τεχνικά προγράμματα όλων των ετών της προηγούμενης τετραετίας. Περιέχει μόνο ίδια έργα,  πολλά εκ των οποίων δεν ξεκίνησαν εδώ και τέσσερα χρόνια (π.χ. κτίριο δημοτικών υπηρεσιών, ανοιχτό κολυμβητήριο της Νεάπολης) και έργα τα οποία μόλις ξεκίνησαν προεκλογικά και έχουν πληρωθεί ελάχιστα ή καθόλου (π.χ. πλατείες Φιλιππούπολης και Πρωτομαγιάς) και δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα των νέων δήμων που προστέθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Σάπκα οι πόροι  του τεχνικού προγράμματος που προβλέπονται στον προϋπολογισμό είναι τελείως μετέωροι αφού προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το νέο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ τα οποία δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν. (Αν εξαιρέσουμε τα σχολεία που εντάχθηκαν ευτυχώς  στο ΕΣΠΑ).

Παράλληλα κατέθεσε προτάσεις για θέματα τα οποία η παράταξη θεωρεί άμεσης προτεραιότητας και τα οποία είναι:

– Η πολεοδομική μελέτη της Τερψιθέας

– Η συνέχιση των πολεοδομικών μελετών του παλαιού δήμου Γιάννουλης

– Η μελέτη της ανάπλασης της περιοχής φρουρίου

– Η εσωτερική οδοποιία του πρώην δήμου Κοιλάδας.

Απαντώντας στις κατηγορίες ο δήμαρχος τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν έχει την ίδια μορφή με τα προηγούμενα αφού ο δήμος όλα τα προηγούμενα χρόνια απορρόφησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα και τώρα η δημοτική αρχή συζητώντας με τους δημότες προχώρησε στη σύνταξη ενός προγράμματος ιεραρχώντας τα αιτήματα. Αφού τόνισε ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί το θέμα της σχολικής στέγης προανήγγειλε την κατασκευή 4 αιθουσών στο Γυμνάσιο στη συνοικία Αγίου Γεωργίου, αλλά και παρεμβάσεις στα νηπιαγωγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο σύμβουλος της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Κυριτσάκας και ο κ. Γ. Μπαρτζώκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ