Μέτωπο αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα

Τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης τόσο σε επίπεδο Ελλάδας, όσο και σε επίπεδο Ευρώπης για να μπορέσουν οι κοινωνίες να πάρουν τον έλεγχο από τις ανεξέλεγκτες αγορές, πρότειναν στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της καμπάνιας του για την απόκρουση του Συμφώνου για το ευρώ και για την ανατροπή του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Θ. Δρίτσας, η βουλευτής κ. Ηρώ Διώτη και το στέλεχος του ΔΗΚΚΙ κ. Π. Μαντάς Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Δρίτσας, αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνει μια συστηματική καμπάνια ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαλόγου με στόχο την αναζήτηση της δημοκρατικής διεξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση, υπογράμμισε ότι το κόμμα του διεκδικεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική και παραδέχθηκε ότι αυτή η μάχη είναι η πιο δύσκολη μεταπολεμικά στην Ελλάδα.

Παράλληλα σχολίασε και τη στάση του ΚΚΕ στο λαϊκό κίνημα υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση η ενότητα της κοινωνίας και η αλληλεγγύη είναι τα πιο σημαντικά όπλα για να αναθαρρήσουν οι πολίτες και να αισθανθούν τη δύναμή τους οι κυβερνώντες.

Η ενότητα της Αριστεράς είναι υποχρέωση επεσήμανε ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας ότι καμία πολιτική καθαρότητας δεν είναι ικανή να τη διασπάσει.

Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις της περί μη επιμήκυνσης κι επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, με ακόμη χειρότερους όρους, εξαπέλυσε, στο πλαίσιο της ομιλίας της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

«Τώρα αυτό αποτελεί μια ξεπερασμένη συζήτηση, η αποτυχία του Μνημονίου είναι για όλους δεδομένη, και πάμε ολοταχώς για μια μόνιμου χαρακτήρα απαλλοτρίωση του ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα ως δημοκρατία. Τι άλλο είναι εξάλλου η λεγόμενη συνταγματοποίηση του χρέους και η “νέα οικονομική διακυβέρνηση” της EE;”» ήταν το βασικό εφαλτήριο, για να αναλύσει πώς μεταφράζεται πρακτικά η “Οικονομική Διακυβέρνηση  και το Σύμφωνο για το Ευρώ”, που συναποφασίστηκε στις δύο πρόσφατες Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου.

«Σημαίνουν λοιπόν, συνοπτικά λιγότερη δημοκρατία, περισσότερη λιτότητα, ύφεση και ανεργία, μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, μεγαλύτερη επισφάλεια στην αγορά εργασίας και αποδόμηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά παντού, δηλαδή μια κοινωνία όπου πάνω από το 1/3 του πληθυσμού θα βρίσκεται παγιδευμένο στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μια κοινωνία εκτεθειμένη στην ξενοφοβία, τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό».

Αναλύοντας τις δύο αυτές βασικές συνθήκες, επεσήμανε ότι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού είχε επιχειρηθεί και παλιότερα, με το Ευρωσύνταγμα, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εξ ορισμού διαφωνεί με τη συνταγματική κατοχύρωση μίας διαρκούς λιτότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό τα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού εν γένει, να τα πληρώσουν μακροπρόθεσμα οι 3 επόμενες γενιές».

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αρνηθεί το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου. Και να ζητήσει την κρίση του ελληνικού λαού για την κύρωση ή την απόρριψη αυτού του συμφώνου, να προσφύγει δηλαδή σε δημοψήφισμα για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης» τόνισε μεταξύ άλλων, επιρρίπτοντας κυβερνητική ευθύνη για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των όσων μέλλουν να συμβούν.

Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στην παρούσα φάση οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχει και να δημιουργεί αγώνες . Πρέπει να τονίσει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και των πολιτών ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι υπάρχει λύση. Η αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού πρέπει να γίνει μέσω της ρήξης με τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη μαζί με τους λαούς της. Να απαντήσουμε στα ελληνικά ζητήματα σε συντονισμό με τις κοινωνίες των υπόλοιπων χωρών που θίγονται. Περισσότερο από ποτέ, η απάντηση της Αριστεράς στην κρίση πρέπει να είναι περισσότερο διεθνιστική και οικουμενική από την οικουμενικότητα του παγκοσμίου κεφαλαίου».

Ο Π. ΜΑΝΤΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Μπαντάς χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες στηρίζει το ΔΗΚΚΙ προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας για το νέο αποφασισμένο πακέτο σκληρών μέτρων που θα ανακοινωθεί σύντομα και το οποίο σημαίνει αφαίμαξη 25 δισ. ευρώ από την παραγωγή και τους εργαζόμενους και αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία, η οποία αντί της εξυγίανσης οδηγείται σε φάση ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να ενταθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός λαϊκού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ