Θεριακλήδες τα ελληνόπουλα

Θεριακλήδες από μικροί παραμένουν σε υψηλό ποσοστό οι Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας του υπουργείου Παιδείας με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία. Το 22% των εφήβων εμφανίζεται να καπνίζει συστηματικά με το 8% των οποίων να είναι εθισμένο στο κάπνισμα από την ηλικία των 13 ετών…Σύμφωνα  με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Κοκκέβη, σχεδόν οι μισοί μαθητές ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι βάσει της μελέτης προκύπτει ότι οι πιθανότητες να αρχίσει ένας έφηβος το κάπνισμα είναι αυξημένες κατά έντεκα φορές εάν καπνίζει το φιλικό του περιβάλλον, εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του (2 φορές), εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες (5,9 φορές) και εάν καταναλώνει καφέ (4 φορές) και αλκοόλ (2,4 φορές).

Ωστόσο η κ. Κοκκέβη αναφέρθηκε και σε ορισμένα θετικά αποτελέσματα των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης του καπνίσματος, παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας σε δείγμα 10.000 μαθητών που πραγματοποιήθηκε το 2007, βάσει των οποίων στον γενικό πληθυσμό έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των καπνιστών που καταφεύγουν σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Την ίδια ώρα μειωμένος εμφανίζεται και ο αριθμός των μαθητών – καπνιστών συγκριτικά με τους μαθητές της δεκαετίας του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν κάπνιζε το 35% των εφήβων.

«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε το βάρος στην πρόληψη, σε εκείνες τις ηλικίες όπου η προσωπικότητα ακόμη διαμορφώνεται. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι επομένως πολύ σημαντική στην πρόληψη. Για το υπουργείο Παιδείας το θέμα της πρόληψης αποτελεί κεντρικό μήνυμα, ένα σύνθημα, μια πρόκληση για όλους μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, που παρευρέθηκε στην ημερίδα.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν και μαθητές του 15ου Λυκείου Πειραιά, με σύνθημα «Δεν θέλω να γίνουν τα όνειρά μου καπνός», καταθέτοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη σχέση τους με το κάπνισμα.

Σημειώνεται ότι μόνο τον περασμένο χρόνο, πραγματοποιήθηκαν 2.100 προγράμματα σχολικής υγείας σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία συμμετείχαν 38.000 μαθητές και 2.160 εκπαιδευτικοί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ