Στρος-Καν: Oχι στην αναδιάρθρωση. Ρουμπινί: Είναι αναπόφευκτη…

«Κατά» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε χθες, διά στόματος Στρος-Καν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ώρα η «δεξαμενή σκέψης» του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμούσε σε ανάλυσή της ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη…

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν και ο Νουριέλ Ρουμπινί εξέφρασαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, που κατά τη γνώμη του είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος.

Παράλληλα, τόνισε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στον δρόμο της ανάπτυξης. Κατά τον Ντομινίκ Στρος-Καν η Αθήνα, η οποία εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν της είχε προσφερθεί νωρίτερα βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, η Rubini Global Economics, του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζει ανάλυση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Μάλιστα δίνει μεγάλη πιθανότητα να γίνει εντός του 2011. Κάνει λόγο για μια προληπτική, ελεγχόμενη κίνηση, κατά την οποία θα γίνει προσφορά στους κατόχους ελληνικών ομολόγων σε ισοτιμία με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων και χαμηλότερες της αγοράς.

Αιτίες

Ως πιθανές αιτίες που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μια τέτοια εξέλιξη η RGE θεωρεί τις αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λόγω του «εκτροχιασμού» των δημοσιονομικών της μεγεθών και των αυξημένων πιέσεων στον χρηματοοικονομικό της κλάδο.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι ο μηχανισμός που θα διαχειριστεί αυτή την εξέλιξη θα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω ανταλλαγών χρέους, λύση που η RGE θεωρεί αποτελεσματική. Ωστόσο, τονίζει ότι μια αναδιάρθρωση τέτοιου τύπου δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να προωθήσει η Ελλάδα για να τονώσει την ανάπτυξή της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εντός της Ευρωζώνης.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ