Εβδομάδα εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά από το ΕΚΛ

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 7/4/2011, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι φετινές εκδηλώσεις και η απεργιακή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά, θα γίνουν σε συνθήκες παραπέρα βαθέματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ε.Ε, που αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, οδηγώντας σε δραματική χειροτέρευση τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους.

Το ΕΚΝΛ και το ΠΑΜΕ έχουμε δικαιωθεί σε όλες τις εκτιμήσεις μας και θα δικαιωθούμε και στην πρόβλεψη ότι όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της κρίσης, η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, θα προετοιμάσει νέα βαθύτερη κρίση.

Η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, ούτε ευθύνονται για την κρίση ούτε έχουν να περιμένουν τίποτε απ’ την όποια διαχείρισή της. Ίσα – ίσα, η ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία του καπιταλισμού να διαχειριστεί τη κρίση του, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών προμηνύει ότι μόνο νέα δεινά βρίσκονται μπροστά στο λαό, αν δεν ορθώσουμε ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στα μονοπώλια.

Συνεπώς, η κλιμάκωση της επίθεσης απ’ τη μεριά του κεφαλαίου, επιβάλλει την κλιμάκωση της πάλης απ’ τη μεριά του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κλιμάκωση για μας είναι, νέες μάζες εργατών να μπουν στον αγώνα, να πάρουν ευθύνη στην οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας με τη γραμμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Να ξεκαθαρίζουν με την δική μας διαφωτιστική δουλειά και μέσα απ’ την ίδια τους την πείρα, να ατσαλώνουν την πεποίθηση ότι χωρίς την ανατροπή της αστικής τάξης και της εξουσίας της, δεν πρόκειται να απαλλαγούν απ’ τα προβλήματα που διαρκώς θα οξύνονται. Αντίθετα, μπορούν, έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν άλλη οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνικής παραγωγής ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Επομένως οι εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά και η ίδια η απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση της έντονης πάλης που αναπτύξαμε την προηγούμενη χρονιά.

Στην κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ αποφάσισε:

Εβδομάδα Εργατικής Πρωτομαγιάς (από την Τέταρτη 27 Απριλίου ως την Τρίτη 3 Μάη) σε όλα τα σωματεία με εκδηλώσεις-πολύμορφες πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα:

24ωρη πανεργατική απεργία την Κυριακή 1 Μάη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κεντρική Πλατεία στις 10 π.μ.

Κηρύσσει από 1 ώρα στάση εργασίας, για να γίνουν εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους, για τις ημέρες Τετάρτη 27/4, Πέμπτη 28/4, Παρασκευή 29/4/2011.

Την Τρίτη 19 Απρίλη συγκέντρωση ανέργων έξω από τον ΟΑΕΔ για την προστασία των ανέργων και λήψη μέτρων κατά της ανεργίας.

Την Τετάρτη 27 Απρίλη να οργανώσει προβολή ταινίας στην αίθουσα του ΕΚΝΛ σχετικά με την καπιταλιστική κρίση.

Την Πέμπτη 28 Απρίλη εκδήλωση-συζήτηση στο ΕΚΝΛ για τα νέα ζευγάρια.

Την Παρασκευή 29 Απρίλη συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι..

Το Σάββατο 30 Απρίλη θα οργανώσει αγώνα εργατικού δρόμου, με στόχο την συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων εργατών, νεολαίας σε αυτόν.

Έκθεση βιβλίου σε όλες τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Με βάση τον πόλεμο που έχει κηρυχτεί στα εργατικά-λαϊκά στρώματα, την πλούσια εμπειρία από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, η δράση του ΕΚΝΛ και των σωματείων για τη φετινή Πρωτομαγιά θα εστιαστεί στην ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος,  να δυναμώσει το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους και στις συνοικίες με κρίκο την κοινωνική συμμαχία, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία επικεντρώνοντας στους νέους και τις γυναίκες. Να μπει στο επίκεντρο της πάλης οι εργαζόμενοι και ο λαός να καρπωθούν τον πλούτο που παράγουν, για να αλλάξει χέρια η εξουσία.  Θα εστιάσουμε περισσότερο στα ζητήματα της νεολαίας, της εργατικής νεολαίας, των σπουδαστών, μαθητών, στα νέα ζευγάρια., που δέχονται πιο έντονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-Ε.Ε.

Το κεντρικό σύνθημα του ΕΚΝΛ για την 1η Μάη, θα είναι:

Η κεντρική προκήρυξη που θα κυκλοφορήσει θα πατά πάνω στο εξής μοτίβο: “η εργατική τάξη οργανώνεται, συγκρούεται, ανατρέπει. H κοινωνική συμμαχία όρος για την αντιμονοπωλιακή οργάνωση του λαού¨ που θα αναλύεται με περιεχόμενο και συνθήματα στους παρακάτω άξονες. Η εργατική τάξη οργανώνεται, δηλαδή:

Μαζικοποίηση σωματείων

Δημιουργία επιτροπών αγώνα, σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς

Ενίσχυση και άπλωμα της δουλειάς στις συνοικίες με συγκρότηση λαϊκών επιτροπών αγώνα

Δυνάμωμα του συντονισμού και της κοινής δράσης των εργατών, των μικρών και μεσαίων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.

Προετοιμασία για κλιμάκωση των αγώνων

Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή

Η εργατική τάξη συγκρούεται, δηλαδή:

Μέτωπο με την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τους καπιταλιστικούς οργανισμούς

Μέτωπο με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες

Μέτωπο με την εργοδοσία

Απόρριψη του μνημονίου διαρκείας, του μονόδρομου των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό, όχι για την πλουτοκρατία.

Πόλεμος στον πόλεμο- τι σημαίνει αυτό. Να μη πτωχεύσει ο λαός. Την κρίση και το χρέος να το πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.

Η εργατική τάξη ανατρέπει, δηλαδή:

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά

Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού.

Άλλος δρόμος ανάπτυξης – Αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Για την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, διοργανώνει σύσκεψη των Δ.Σ των Σωματείων την Τρίτη 12 Απρίλη 2011, ώρα 7 μ.μ στην αίθουσα Γ.Σ.

Παράλληλα για την επιτυχία των εκδηλώσεων και της πρωτομαγιάτικης απεργίας, καλεί τα Δ.Σ των σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα:

Να βάλουν ειδικό σχεδιασμό δράσης μέσα από συνεδριάσεις και συσκέψεις των Δ.Σ για το τι θα κάνει στον κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο (εκδηλώσεις, ομιλίες, στόχους για την παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση, αξιοποίηση υλικών).

Να αξιοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερους συνδικαλιστές και εργαζόμενους για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού δράσης.

Να πάρουν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, από τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κεντρική Πλατεία και τις εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς και το ΕΚΝΛ.

Να αναπτύξουν ιδιαίτερη δουλειά στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ