Σχέση μουσικής και κατάθλιψης στους έφηβους

Οι έφηβοι που ακούνε πολλές ώρες και με μανία μουσική κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ), σε αντίθεση με τους μανιώδεις αναγνώστες, δείχνει νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του Archives of Pediatric and Adolescent Medicine

Σε μια μελέτη περισσότερων από 100 εφήβων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που ακούν περισσότερη μουσική, είχαν 8,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ΜΚΔ, σε σχέση με εκείνους που εκτίθενται λιγότερο.

«Δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι βρήκαμε να υπάρχει σχέση μεταξύ της μουσικής και της κατάθλιψης. Έκπληξη  προκάλεσε το γεγονός ότι η σχέση είναι τόσο ισχυρή” είπε ο Brian A. Primack, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, βοηθός καθηγητής της Ιατρικής και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, στην Pennsylvania.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δεν απαντούν κατά πόσον η αυξημένη ακρόαση της μουσικής αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΜΚΔ, ή αν όσοι έφηβοι έχουν ήδη αναπτύξει ΜΚΔ, ακούν περισσότερη μουσική. Το δεύτερο είναι πιο πιθανό να συμβαίνει, επειδή τα άτομα με ΜΚΔ, δεν έχουν την ικανότητα συγκέντρωσης που απαιτείται για το διάβασμα ενός βιβλίου ή για την εκτέλεση άλλων εργασιών που απαιτούν υψηλή νοητική συμμετοχή.

«Με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει η μελέτη να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η μουσική είναι κακό πράγμα, γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι η υπερβολική – περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα για τις ηλικίες μεταξύ 8 και 18- έκθεση στη μουσική, μπορεί να είναι δείκτης της ψυχικής υγείας, ιδίως όταν άλλες δραστηριότητες αποφεύγονται. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι για τους γονείς και τους γιατρούς που θα πρέπει να προσέξουν, επειδή η εφηβική κατάθλιψη είναι μια πραγματικά άσχημη κατάσταση, και επηρεάζει 1 στους 12 εφήβους» πρόσθεσε ο Δρ Primack.

Πηγή: medscape.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ