Στραβά αρμενίζει η δημοτική αρχή του Τυρνάβου

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Από την αρχή της θητείας της νέας δημοτικής αρχής του διευρυμένου δήμου Τυρνάβου είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι για την πορεία της και για το σχεδιασμό της. Δυστυχώς όμως με τη συμπλήρωση ενός τριμήνου διαπιστώνουμε με θλίψη ότι πρόκειται για μια δημοτική αρχή η οποία καλυμμένη πίσω από την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες της, την έλλειψη σχεδίου και προτάσεων για την ανάπτυξη του δήμου.

Απόδειξη όλων αυτών αποτελεί το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό έργο, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για σημαντικές μελέτες, ενώ ακόμη και μελέτες ή έργα που ξεκίνησαν ή σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μένουν στο ντουλάπι των υπηρεσιών και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν. Αλλωστε το να βάζεις μόλις 1000 ευρώ για τη μελέτη της νότιας παράκαμψης του Τυρνάβου, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί.

Ακούσαμε από το δήμαρχο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι ο νέος δήμος Τυρνάβου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω των χρεών που κληρονόμησε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Τυρνάβου και Αμπελώνα. Αναμφισβήτητα ήταν συγκινητική η προσπάθεια του κ. Μαλάκου να πείσει πρώτα τους συμβούλους και μετά τους πολίτες ότι παρέλαβε χάος, αλλά δυστυχώς δεν έπεισε κανέναν, αφού με τις παρεμβάσεις τους στον Τύπο οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Κιτσίδης και Χρυσοβέργης, απέδειξαν ότι το χρέος είναι και μικρότερο από αυτό που παρουσίασε ο δήμαρχος και το κυριότερο είναι διαχειρίσιμο.

Επίσης ακούσαμε από το δήμαρχο ότι κλείνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ένας θεσμός που προσέφερε σημαντικά σε άπορες οικογένειες του Τυρνάβου, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσφέροντας δωρεάν τρόφιμα, τα οποία στην πλειοψηφία τους ερχόταν στο κοινωνικό παντοπωλείο μέσω χορηγιών και δωρεών, επειδή έχει δημιουργηθεί ένα χρέος της τάξης των 56.000 ευρώ. Ουδέν ψευδέστερο, αφού το χρέος των 56.000 ευρώ αφορά τον Οργανισμό Μέριμνας του πρώην δήμου Τυρνάβου συνολικά, και το μερίδιο του κοινωνικού παντοπωλείου σε αυτό το χρέος δεν ξεπερνά τις 5.000 – 6.000 ευρώ.  Φαίνεται ότι η νέα δημοτική αρχή ούτε διάθεση έχει να αναζητήσει χορηγίες για να λειτουργήσει το παντοπωλείο και το κυριότερο, δεν δείχνει να συμμερίζεται τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δημότες οι οποίοι μέσα στην απόγνωσή τους έχασαν ένα σημαντικό στήριγμα. Τώρα οι άλλες δικαιολογίες, ότι δήθεν έπαιρναν τρόφιμα και άτομα που δεν το δικαιούνται, αν το ήθελε η δημοτική αρχή θα μπορούσε να διορθώσει τα όποια λάθη με το παντοπωλείο σε λειτουργία, και όχι να πατάει στα δήθεν λάθη για να δικαιολογεί το λουκέτο.

Φυσικά τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα, μέχρι σήμερα, αρνητικά δείγματα της δημοτικής αρχής αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στάση που κράτησε απέναντι σε συμβασιούχους του δήμου τους οποίους πέταξε στο δρόμο, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να τους διατηρήσει.

Αν μη τι άλλο με τέτοια δείγματα γραφής από τη σημερινή δημοτική αρχή  θα ήταν ψευδαίσθηση να περιμένουμε μια αναπτυξιακή πορεία στο δήμο Τυρνάβου, ο οποίος έχει ανάγκη από μια εμπνευσμένη δημοτική αρχή που θα μπορέσει να δώσει ένα όραμα και μια προοπτική σε μια περιοχή που έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Όταν μια δημοτική αρχή ξεκινά τη θητεία της με ένα τεχνικό πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του μνημονίου και σε πιστή εφαρμογή των οδηγιών της κυβέρνησης, προβλέποντας μόνον ελάχιστα μικρά έργα, όπως διαγραμμίσεις στη λαϊκή αγορά του Αμπελώνα, ασφαλτοστρώσεις, βαψίματα και μερεμέτια, λες και είναι τεχνικό πρόγραμμα μικρής κοινότητας του 1970, το βέβαιο είναι ότι έτσι θα πορευτεί ολόκληρη της τετραετία, βουλιάζοντας το δήμο και τους δημότες. Καμία διεκδίκηση καμία αναπτυξιακή πρόταση, καμία προοπτική.

Αλήθεια δεν θα μπορούσε να αναζητήσει μέσω Ε.Ε. κάποιο πρόγραμμα για να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος, δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με πανεπιστήμια για να προωθήσει μελέτες και έρευνες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, δεν θα μπορούσε μέσω διεθνών δικτύων να αναζητήσει λύσεις για τον οικισμό των τσιγγάνων;

Αλλά είπαμε για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει διάθεση, σχέδιο και όραμα που δεν φαίνεται να διαθέτει η σημερινή δημοτική αρχή. Φαίνεται ότι, όπως και η κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται το δήμο σαν μια επιχείρηση η οποία θα πρέπει να έχει θετικό ισολογισμό, άσχετα αν αυτό σημαίνει οπισθοδρόμηση και τέλμα.

Οσο για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική μέριμνα, τι να πει κανείς. Το γεγονός ότι στο φετινό πρόγραμμα προβλέπονται κονδύλια ύψους 900 ευρώ, για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες τα μαρτυρά όλα. Εκδηλώσεις δεν πρόκειται να δούμε, προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν δεν πρόκειται να δούμε, δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας δεν πρόκειται να υπάρξουν. Όλα θα είναι ανταποδοτικά και θα γίνονται μόνα αν κάποιοι βάλουν το χέρι τους στην τσέπη.

Επειδή όμως δήμος δεν είναι μόνο έργα, εκείνο που περιμένει κανείς από μια δημοτική αρχή είναι η διεκδικητικότητα, περιμένουμε από τη δημοτική αρχή άμεσες παρεμβάσεις για να μην κλείσει η Δ.Ο.Υ., για να παραμείνει το Ειρηνοδικείο στον Τύρναβο και για να γίνει το κτίριο που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για να μη φύγει το γραφείο της ΔΕΗ, αλλά και για να ολοκληρωθούν έργα που έχουν ξεκινήσει και αποτελούσαν προεκλογική σημαία της παράταξης του δημάρχου, όπως είναι το κλειστό κολυμβητήριο, το παλαιοσεισμολογικό μουσείο, τα έργα στο Μπουγιατζή του Αμπελώνα κ.λπ. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά θα πεταχτούν στις καλένδες και ο Τύρναβος θα ερημώσει από υπηρεσίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ