Δεν ήλθε η «ανάσταση» στην αγορά της Λάρισας

Η πολυπόθητη ανάσα που περίμεναν για τα οικονομικά τους αυτές τις γιορτινές μέρες οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Λάρισας, όπως όλα δείχνουν βάσει του τζίρου τους δεν ήλθε, με αποτέλεσμα το μέλλον για τους περισσότερους να διαγράφεται δυσοίωνο, αν όπως τονίζουν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και δεν υπάρξει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Το μήνυμα που κυριαρχεί στην αγορά όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Τζήκας είναι το «κάθε πέρυσι και καλύτερα», αφού η μελαγχολία και ο δισταγμός των καταναλωτών έχει μεταφερθεί και στα καταστήματα που βλέπουν τόσο τους πελάτες να μειώνονται όσο και αυτή καθ΄ αυτή την αγοραστική τους δύναμη.

Τίποτα στην αγορά δεν θύμιζε τα προηγούμενα χρόνια, η κίνηση φέτος ήταν χαλαρή, ενώ τα μόνα είδη που κινήθηκαν ικανοποιητικά ήταν τα νεανικά και τα παιδικά. Αντίθετα το γυναικείο και το ανδρικό ντύσιμο, τα υποδήματα και τα δώρα έζησαν μαύρες μέρες και η ανάσταση που περίμεναν οι καταστηματάρχες δεν ήλθε ποτέ. Το κυριότερο ήταν ότι δεν υπήρχε η γνωστή ροή των εορτών στα καταστήματα που έμεναν για πολλές ώρες όλες αυτές τις ημέρες χωρίς πελατεία, ή δεχόταν επισκέψεις πελατών μόνο για αναγνωριστικούς λόγους.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο για την πασχαλινή αγορά είναι η μείωση των επισκεπτών, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η αγορά της Λάρισας ήταν πόλος έλξης για καταναλωτές τόσο από ολόκληρο το νομό, όσο και από γειτονικούς νομούς της Θεσσαλίας, αλλά και της Μακεδονίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε φυσικά η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η ακρίβεια και η ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνει και ο κ. Τζήκας και το οποίο οδήγησε στη μείωση του τζίρου στην αγορά είναι το ψαλίδισμα των δώρων σε μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων κατέληγε στην αγορά.

Όλα αυτά, όπως εκτιμά ο κ. Τζήκας, αλλά και άλλοι έμποροι στη Λάρισα, δημιουργούν νέα δεδομένα και δεν αποκλείεται μετά το Πάσχα να δούμε μια έξαρση στα λουκέτα, που ήδη είναι πολλά, αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αρκετοί μικρομεσαίοι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο 2012.

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Λάρισας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν την πολιτεία να σκύψει το συντομότερο δυνατό στο πρόβλημά τους προχωρώντας στη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα δημιουργήσει προοπτικές για τους μικρομεσαίους σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα των εκπτώσεων και να προχωρήσει στην άμεση ανακοίνωσή τους μετά το Πάσχα μήπως και υπάρξει κάποια ενίσχυση των οικονομικών των επιχειρήσεών τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν ληφθούν δηλαδή μέτρα, ξεκαθαρίζουν ότι τα λουκέτα θα πέφτουν βροχή το επόμενο διάστημα και η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη.

Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ