Οι αγρότες δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ

Αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για να μην επιβληθούν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ εμφανίστηκαν οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΑΣ Λάρισας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού στη Λάρισα.

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές οι αγρότες δεν πρέπει να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές και ούτε να υπογράψουν τις σχετικές δηλώσεις που θα πάρουν από τον ΕΛΓΑ, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να παραδειγματιστούν από τον αγώνα των ροδακινοπαραγωγών της Μακεδονίας  οι οποίοι μετά τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών, τις μαζικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε Πέλλα και Ημαθία κέρδισαν μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς και αντί των 49 ευρώ / στρέμμα που ήταν η αρχική απόφαση του υπουργείου και του ΕΛΓΑ θα πληρώνουν 35 ευρώ / στρέμμα.

Παράλληλα μοίρασαν κείμενο στο οποίο αναφέρουν:

«Οι αγρότες που  υπογράφουμε θεωρούμε ότι με το νέο νόμο του ΕΛΓΑ καλούμαστε να πληρώσουμε ένα δυσβάσταχτο χαράτσι και μάλιστα προκαταβολικά την ίδια στιγμή που ο ΕΛΓΑ μετατρέπεται σε καθαρά ανταποδοτικό οργανισμό και θα περικόψει δραματικά τις όποιες αποζημιώσεις δίνοντας ψίχουλα.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας για το χαράτσι που καλούμαστε να πληρώσουμε, δεν υπογράφουμε την εξουσιοδότηση του ΕΛΓΑ, και απαιτούμε:

– Να παγώσουν οι διαδικασίες για το χαράτσι του ΕΛΓΑ και ο εκβιασμός για  υπογραφή των απαράδεκτων δηλώσεων που ζητείται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

– Να μην ισχύσει ο νόμος – έκτρωμα που χαρατσώνει τους αγρότες αποκλείοντας τους από την αποζημίωση ή δίνοντας κάποια ψίχουλα.

– Για φέτος να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Με αφορμή την κινητοποίηση η διοίκηση της ΕΟΑΣ Λάρισας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας χαιρετίζει τους περισσότερους από 1.000 αγρότες και αγρότισσες που υπέγραψαν ως τώρα το υπόμνημα της ΕΟΑΣΝΛ ενάντια στο χαράτσι του ΕΛΓΑ, που απαιτείται να μην υπογραφεί η εκβιαστική εξουσιοδότηση που ζητάει ο ΕΛΓΑ, να μην ισχύσει ο νόμος – έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ και να διεκδικήσουμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να αποζημιώνει από όλα τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή αγροτών και κτηνοτρόφων.

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ σε μια περίοδο δύσκολη για την συμμετοχή αγροτών σε κινητοποιήσεις».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνονται τα εξής: «Καλούμε τους αγρότες να μην υπογράψουν την εκβιαστική εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ που θα του δίνει το δικαίωμα με την συναίνεση μας να μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ή να στέλνει τις οφειλές προς τον ΕΛΓΑ στις ΔΟΥ και να τις εισπράττει ως δημόσιο χρέος και μάλιστα προκαταβολικά.

Καλούμε τους Α.Σ, Συνεταιρισμούς, Επιτροπές Αγώνα στα χωριά να συνεχίσουν το μάζεμα υπογραφών ως την απόσυρση του νόμου – έκτρωμα.

Τέλος η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες του νομού μας να μην πληρώσουν ούτε ευρώ για την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, να αντισταθούν σε ακόμη ένα χαράτσι που η ΕΑΣ Λάρισας και οι άλλες ΕΑΣ του νομού θέλουν να επιβάλουν ετσιθελικά στους αγρότες. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ πρέπει να λαμβάνονται με κρατική χρηματοδότηση και δεν είναι υποχρέωση των αγροτών να πληρώνουν για αυτές».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ