Την κάθετη αντίθεσή της με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να επιτρέψει την κατεδάφιση του παλιού μύλου στην είσοδο της πόλης, που είναι ένα κτίριο παλιάς βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή του Τυρνάβου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε να χαρακτηρίσει διατηρητέο, εκφράζει με δήλωσή της η δημοτική σύμβουλος κ. Λ. Μάγγου – Στατήρη, κατηγορώντας και για απάθεια και αδιαφορία τη σημερινή δημοτική αρχή που δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια για να κριθεί διατηρητέο το κτίριο. Στη δήλωσή της η κ. Μάγγου – Στατήρη αναφέρει τα εξής:
«Ένα ακόμη ιστορικό μνημείο, μια μαρτυρία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, χάνεται. Ένα μνημείο που σηματοδοτεί την οικονομική αλλά και πολιτιστική ζωή του Τυρνάβου του περασμένου αιώνα και το οποίο είχε κριθεί διατηρητέο από την Yπηρεσία Nεωτέρων Mνημείων και Tεχνικών Έργων Θεσσαλίας (πρώην 5η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων), που εδρεύει στο Βόλο, σήμερα κρίνεται ως μη αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής από τον αρμόδιο υπουργό.
Με μια υπογραφή γκρεμίζεται ένα από τα τελευταία μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καταργούνται μια και καλή (με συνοπτικές διαδικασίες), όλες οι προσπάθειες ετών για τη διάσωση αυτού του αρχιτεκτονικού μνημείου. Και βέβαια με την κατεδάφισή του χάνεται μια ακόμη πτυχή της ιστορίας του τόπου μας.
Θα περίμενε κανείς η μέριμνα της πολιτείας να είναι στην κατεύθυνση της προστασίας τόπων, εργοστασίων και μηχανημάτων μιας άλλης εποχής και κυρίως της φιλοσοφίας, ότι τα κτήρια αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν συνολικά, με φιλικούς και ήπιους τρόπους. (Κάτι που μας δείχνει άλλωστε και η διεθνής πρακτική).
Από τη σημερινή δημοτική αρχή θα περιμέναμε να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να χαρακτηριστεί διατηρητέο το εν λόγω κτίριο και φυσικά, να παλέψει για την αξιοποίηση και ανάδειξή του. Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα έδειξε την ανεπάρκειά της και την αδιαφορία της».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αντίθετη με το ενδεχόμενο της κατεδάφισης του μύλου εμφανίζεται και η κίνηση «Κοινωνική Συμμαχία» η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Τυρνάβου αποτελεί έκφραση της δημιουργικής προσπάθειας τόσων γενιών που μαστορικά δούλεψαν και έφτιαξαν κτίσματα με ανθρώπινη πνοή, ενταγμένα στο περιβάλλον με τον πιο ιδανικό τρόπο και που σήμερα αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Δυστυχώς πολλά κτίσματα καταστράφηκαν είτε από την φθορά του χρόνου, είτε από άγνοια και αδυναμία για την διάσωση τους, είτε από άστοχες ανθρώπινες επεμβάσεις.
Θα μπορούσε να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα η ενδεχόμενη ευαισθησία της δημοτικής αρχής να πει όχι στην κατεδάφιση του μύλου «Χατζηκρανιώτη», όμως η αδιαφορία της τροφοδοτεί την θύελλα της αντιπαροχής.
Επισημαίνουμε την αντίθεσή μας στη διαιώνιση της ολιγωρίας που διέπει το δήμο Τυρνάβου επειδή πιστεύουμε στην αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , πιστεύουμε στην ιστορία του τόπου μας και την ιστορική εξέλιξη με την πρόοδο της κοινωνίας γενικά.
Με την εξαφάνιση ενός ιδιαίτερα αξιόλογου κτηρίου με αρχιτεκτονικές, ιστορικές, πολεοδομικές και κοινωνικές αξίες τερματίζεται και μια ακόμη πτυχή της αρχιτεκτονικής ιστορίας του τόπου.
Θα πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή «πάση θυσία» να πει όχι στην κατεδάφιση , όχι στην τσιμεντοποίηση, αυτό απαιτούν οι πολίτες αυτού του τόπου ή τουλάχιστον αυτοί που νοιώθουν υπεύθυνα μέλη του κοινωνικού ιστού».