Στο πλευρό των έκτακτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ η Ηρώ Διώτη

Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους εκτάκτους εκπαιδευτικούς του Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος Λάρισας αλλά και συνολικά των ΤΕΙ της χώρας, με κυριότερα την παγίωση της συμμετοχής τους σε όλα τα συλλογικά όργανα των τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους (από τον Ιανουάριο κι εντεύθεν), τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος κ. Χρ. Αγναντής και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ/Λ με τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Ο σύλλογος, που εκπροσωπεί περί τα 820 άτομα που εργάζονται στη Λάρισα, καθώς και στα παραρτήματα του ΤΕΙ/Λ σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, εξέθεσε τα προβλήματα των μελών του, που προέκυψαν μεταξύ άλλων από τη μείωση των διδακτικών ωρών στα εργαστήρια αλλά και από τη μείωση των θεωρητικών μαθημάτων, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική απαλοιφή των 4 τμημάτων από το φετινό μηχανογραφικό.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει στα σχέδιά τους ο συντονισμός με άλλους συλλόγους από τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπάρξει ενιαίου τύπου σύμβαση εργασίας, με αποσαφήνιση των όρων από τις προκηρύξεις.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμπόρευση του συλλόγου τόσο με τους μονίμους εκπαιδευτικούς όσο και με τη φοιτητική κοινότητα, και εξήρε τη σημασία του να βρεθεί μία κοινή πλατφόρμα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους: «Μετά την επιβολή του Μνημονίου, έχει αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για όλα τα ζητήματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθούν κοινοί δρόμοι των εργαζομένων και των φοιτητών, με βάση όσα τους ενώνουν απέναντι στην τρέχουσα νεοφιλελεύθερη πολιτική, που πιστά ακολουθεί και το υπουργείο Παιδείας.

Στην Παιδεία, δυστυχώς, η υπουργός το έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι οι επιλογές της δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο. Όμως με πρόσχημα την κρίση, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη διαρκή χειραγώγηση – εργασιακή και ακαδημαϊκή – των εκτάκτων εκπαιδευτικών που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο φορτίο του εκπαιδευτικού έργου. Το δικαίωμα στην δωρεάν Παιδεία μεταλλάσσεται σε λιγότερη γνώση, με φθηνότερες υποδομές, με συστηματική παράταση του χρόνου σπουδών τους και «ελαστικά» εργασιακά δικαιώματα. Ως ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε η βουλευτής, στηρίζουμε κάθε ενωτική και συλλογική προσπάθεια του εκπαιδευτικού κόσμου, για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και για μια εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ