Κατά της πολιτικής ΠΑΣΟΚ ο Στ. Παπανώτας

Την κάθετη αντίθεσή του με τις κυβερνητικές επιλογές και τα νέα μέτρα που προωθούνται εκφράζει με δήλωσή του ο γραμματέας της Σ.Ε. της Τ.Ο. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Παπανώτας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκαλούν την αντοχή των πολιτών και εξαντλούν την υπομονή τους, αφού προκρίνεται και πάλι  η αύξηση των έμμεσων  φόρων και απουσιάζει μια  ευκρινής αναπτυξιακή πολιτική ενώ και πάλι  στόχος γίνονται τα μόνιμα υποζύγια -θύματα. Οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τόσο από τη μείωση των απολαβών τους όσο και από την υπέρμετρη αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων. Κι αυτά προς δόξα της φοροδιαφυγής που «ζει και βασιλεύει» παρά τα  δεκάδες φορολογικά νομοθετήματα. Προς δόξα των τεράστιων – κι ενδεχομένως αφορολόγητων – κεφαλαίων που, τουλάχιστο, από το 2009 έφυγαν στο εξωτερικό κι ακόμη αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανώτα η πολιτική αυτή συνεχίζει γι άλλη μια χρονιά την αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και παγώνει ακόμη περισσότερο την αγορά φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάλλει ευθέως εναντίον των μη προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Αυτών που ούτε την κρίση προκάλεσαν ούτε τα οφέλη της ανάπτυξης μοιράστηκαν.

«Παράλληλα, ανακοινώθηκε  η εσπευσμένη και ασθμαίνουσα  απόφαση για μαζική πώληση – ξεπούλημα κάθε τομέα δημόσιας δραστηριότητας. Μια ισοπεδωτική  επιλογή που, ενώ  αφαιρεί από τη χώρα κρίσιμα εργαλεία χάραξης πολιτικής και παραγωγής πλούτου, δεν αιτιολογείται ούτε ως προς την αναγκαιότητα, ούτε ως προς το εύρος, ούτε ως προς την αποτελεσματικότητά της. Έτσι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυκτός πλούτος, λιμάνια, αεροδρόμια, νερά κ.ά.  πρόκειται να «χαριστούν», προκειμένου να υλοποιηθούν τα νεοφιλελεύθερα φετίχ των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου  να «αποσοβιετοποιηθεί» η ελληνική οικονομία. Δηλαδή, τίποτα να μην έχει  δημόσιο χαρακτήρα ώστε χάρη του «ανταγωνισμού» να μην συναντήσει  ανταγωνισμό η επελαύνουσα διεθνής κερδοσκοπία.

Ξεκάθαρη ευκαιριακή σκοπιμότητα. Απουσία ίχνους οικονομικών και αναπτυξιακών κριτηρίων.

Την ώρα που κάθε μέτρο εργασιακής και κοινωνικής προστασίας εκθεμελιώνεται, οι μεγάλες επιχειρήσεις των δανειστών μας είναι έτοιμες να υφαρπάξουν με εκβιαστικό τρόπο τον πλούτο της χώρας. Έτσι, και τις επιχειρήσεις θ’ αρπάξουν σε τιμές εξευτελιστικές  και  ισοπεδωμένο πλαίσιο εργασιακών και κοινωνικών ρυθμίσεων θα συναντήσουν ώστε απρόσκοπτα να ξεκινήσουν την άμεση και υψηλή κερδοφορία τους με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Αυτή η πολιτική δεν είναι πολιτική εξόδου από την κρίση. Ούτε για τη χώρα ούτε για τους πολίτες.

Είναι καθήκον όλων μας να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η πολιτική στερείται κάθε νομιμοποίησης, τόσο «στενά» κομματικής όσο και ευρύτερα, λαϊκής. Ποτέ, κανείς, πουθενά δεν τα εισηγήθηκε. Δεν έτυχαν καμιάς συλλογικής επεξεργασίας και δεν είναι προϊόν καμιάς απόφασης, κανενός συλλογικού οργάνου.

Αυτή η απουσία νομιμοποίησης, προφανώς δεν υποκαθίσταται από την οποιαδήποτε συναίνεση της Ν.Δ., πολύ περισσότερο που είναι ακόμη νωπές σε όλους μας οι μνήμες από τα έργα και τις ημέρες της.

Αυτή η πολιτική απορρίπτεται από την κοινωνία. Όποιος δεν ακούει ήδη  τις κραυγές της, θα νιώσει σύντομα την κατακραυγή της» υπογραμμίζει ο κ. Παπανώτας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ