Εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου

Οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου (Ψυγείο- Διαλογητήριο – Συσκευαστήριο Νωπών Οπωροκηπευτικών)  που οδηγούν με ασφάλεια το συνεταιρισμό σε τροχιά ανάπτυξης εγκαινιάστηκαν παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και αρκετών μελών του συνεταιρισμού. Πρόκειται για ένα έργο που κατασκευάστηκε μετά από πρωτοβουλίες και αποφάσεις των 165 μελών-συνεταίρων, αξιοποιώντας έναν κανόνα για τις δυναμικές καλλιέργειες παραγόμενες στην περιοχή και οι οποίες δεν στηρίζονται σε επιδοτήσεις. Η επένδυση υλοποιήθηκε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 στον οποίο εντάχθηκε μετά από έγκριση της περιφέρειας Θεσσαλίας το Δεκέμβριο του 2008 και αφορούσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 1.800.000,00 ευρώ.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Δ. Γεραποστόλου η χρηματοδότηση του έργου καλύφθηκε κατά 25%  με ιδία συμμετοχή (450.000 ευρώ), κατά 45% με επιχορήγηση (810.000 ευρώ) και κατά 30% με μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό (540.000 ευρώ).

Για την επίτευξη των ανωτέρω ο Συνεταιρισμός σύναψε με τον τραπεζικό οίκο της ΑΤΕ Bank τριμερές χρηματοδοτικό σχήμα δανεισμού κατανεμημένο ως εξής:

α. Μ/Μακροπρόθεσμο δάνειο 540.000,00 ευρώ

β. Δάνειο επιχορήγησης 810.000,00 ευρώ

γ. Κεφάλαιο κίνησης 250.000,00 ευρώ (αντί ΦΠΑ επένδυσης) και για τα οποία ο συνεταιρισμός ικανοποιεί ενήμερα τις συμφωνηθείσες δόσεις προς κάλυψη σε κεφάλαιο και τόκους.

«Για να φτάσουμε όμως στην εγκριτική του 2008 προηγήθηκε μια 15ετία με εξαγωγή θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων μέσω των ανακοινώσεων ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ (πλην της χρονιάς 2001/2002 που σημειώθηκε παγετός) τα οποία σχηματοποιήσαν αποθεματικά για να στηριχθεί μια τέτοιου μεγέθους επένδυση. Έτσι η οικονομική σταθερότητα, η σωστή διαχείριση και η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων λειτούργησαν ως προπομπός & προάγγελος του κατασκευαστικού εγχειρήματος, ενώ ωρίμασαν οι συνθήκες μέσα από οριζόντιες διαδικασίες γενικών συνελεύσεων, πράξεων Διοικητικών Συμβουλίων, συνελεύσεων του συνόλου των προϊόντων των Ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραποστόλου.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ υποστήριξε ότι οι νέες εγκαταστάσεις πλέον θα χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο προώθησης των νωπών προϊόντων των μελών στην εσωτερική κατανάλωση και στις αγορές του εξωτερικού της αναγνωρισμένης Ομάδος Παραγωγών του Συνεταιρισμού και θα εισφέρει οικονομικά ανταλλάγματα που θα προσδώσουν μια δυναμική στην περιοχή μας τονίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα από μια ελεγχόμενη ολοκληρωμένη διαχείριση, εκμεταλλευόμενοι το μικροκλίμα και τις συνθήκες παραγωγής στο ιδανικό περιβάλλον καθώς και την έγκριση πιστοποιητικού οργανισμού ISO 22000:2005 του συστήματος διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων βάζοντας τον πήχη κάθε χρόνο πιο ψηλά.

Αφού αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρέχει ο συνεταιρισμός στα μέλη του με τη βοήθεια του έμπειρου και επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού συνθέτοντας ένα περιβάλλον στήριξης και υποστήριξης του σημερινού σύγχρονου επιχειρηματία αγρότη, τόνισε με νόημα ότι στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον ο ΑΣΕΠΟΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος τους αλλά να αποτελεί κομμάτι μιας υγιούς συνεργασίας με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιχειρηματική κοινότητα, τους θεσμικούς παράγοντες, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους και κάθε τι που θα τον οδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ