Το παχουλό μπεκατσίνι έχει σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στις μεγάλες αποστάσεις και χωρίς στάσεις, στο ζωικό βασίλειο.
Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το μεγάλο μπεκατσίνι μπορεί να ολοκληρώσει μια διηπειρωτική πτήση, από τη Σουηδία στην υποσαχάρια Αφρική, σε δύο μόνο ημέρες, χωρίς ανάπαυση!
Τα μπεκατσίνια ταξίδεψαν περίπου 6.760 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα 97 χιλιόμετρα την ώρα.
Για να παρακολουθήσουν τα πουλιά οι βιολόγοι έπιασαν και σημάδεψαν δέκα μεγάλα μπεκατσίνια με geolocators στους τόπους αναπαραγωγής τους, στη δυτική Σουηδία, το Μάιο του 2009.
Με την πρώτη ματιά, τα μεγάλα μπεκατσίνια δεν φαίνονται ιδιαίτερα ταχεία ή καλά εξοπλισμένα για ένα τόσο επίπονο ταξίδι. Τα σώματά τους είναι μικρά και παχουλά, όχι αεροδυναμικά, και το φθινόπωρο τα πτηνά γίνονται τόσο στρόγγυλα ώστε, όταν πυροβοληθούν, «το δέρμα του σκάζει όταν το τραυματισμένο πουλί χτυπήσει το έδαφος,” σύμφωνα με ένα γραπτό του 19ου αιώνα.
Αλλά είναι αυτά τα άφθονα αποθέματα λίπους που επιτρέπουν τα πουλιά να πετούν σε τόσο μεγάλες αποστάσεις χωρίς στάση, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Raymond Klaassen, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.
“Σχεδόν διπλασιάζουν το σωματικό τους βάρος πριν από την πτήση,” είπε ο Klaassen. “Και όλο αυτό το λίπος θα καεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, και θα φτάσουν αδύνατα και εξαντλημένα στην Αφρική».
Όπως και με άλλα μεταναστευτικά πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, είναι ασαφές πώς τα μεγάλα μπεκατσίνια μπορούν να πετάξουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με λίγο ή και καθόλου ύπνο. “Αυτό είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων” είπε ο Klaassen. “Πιστεύουμε τώρα ότι το ήμισυ του εγκεφάλου τους κοιμάται εναλλάσσοντας την αριστερή με τη δεξιά πλευρά του. Ή δεν κοιμούνται καθόλου, αλλά αυτό φαίνεται αδύνατο αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία του ύπνου εν γένει. ”
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα online στην επιθεώρηση Biology Letters.
Πηγή:National Geographic News