Οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπο να «ανάβουν» και να «σβήνουν» κυριολεκτικά τις μνήμες με το γύρισμα ενός διακόπτη. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα που αντιγράφει τα νευρικά σήματα που σχετίζονται με τη μνήμη, κατάφεραν να αναπαράγουν την λειτουργία του εγκεφάλου στους αρουραίους που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη επίκτητη συμπεριφορά,… και έτσι τα ποντίκια μπορούσαν να θυμηθούν ακόμη και όταν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών για να …ξεχνούν…
“Γυρίστε το διακόπτη, και τα ποντίκια θυμούνται. Ξαναγυρίστε το διακόπτη και τα ποντίκια ξεχνούν”, δήλωσε ο Theodore Berger του USC Viterbi School του Τμήματος Μηχανικών της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Ο Berger είναι ο βασικός συγγραφέας του άρθρου που θα δημοσιευθεί στο Journal of Neural Engineering. Η ομάδα του συνεργάστηκε με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Wake Forest, και βασίστηκε στις πρόσφατες προόδους που έγιναν ως προς την κατανόηση της περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως ιππόκαμπος, και τον ρόλο του στη μάθηση.
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τους Berger και του συνεργάτη του Deadwyler, από το Wake Forest Department of Physiology and Pharmacology, θα είναι να προσπαθήσουν να επαναλάβουν τα πειράματα με τα ποντίκια, σε πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθήκους), με απώτατο στόχο να βοηθήσουν ανθρώπους που είναι θύματα της νόσου Αλτσχάιμερ ή έπαθαν εγκεφαλικό ή τραυματίστηκαν, να ανακτήσουν τη λειτουργία της μνήμης.
Η εργασία τους έχει τίτλο “A Cortical Neural Prosthesis for Restoring and Enhancing Memory.” Εκτός από τους Deadwyler και Berger, οι υπόλοιποι αρθρογράφοι είναι, από το USC, BME ο Καθηγητής Βασίλης Ζ. Μαρμαρέλης, ο Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας Dong Song, και από το Wake Forest, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Robert E. Hampson και η Μεταδιδακτορική Συνεργάτης Anushka Goonawardena.
Περισσότερα: ScienceDaily