Απ. Παπατόλιας: Στήριξη των επενδύσεων και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Συγκροτημένη δημόσια πολιτική για το επιχειρείν με στήριξη των επενδύσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης ο εποικεφαλής της παράταξης Θεσσαλών Δύναμη κ. Απ. Παπατόλιας κάνοντας μια σειρά διαπιστώσεων για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη δημόσια διοίκηση… η οποία με τις υφιστάμενες δυνατότητες και παθογένειες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις.

Ο κ. Παπατόλιας καταθέτει πρόταση 6 σημείων για την απεμπλοκή των επενδυτικών πρωτοβουλιών, η οποία συμπυκνώνεται σε 6 βήματα, αναγκαία μέτρα πολιτικής, για τη στήριξη των επενδύσεων  στην ελληνική Περιφέρεια και το ξεπέρασμα των κάθε λογής γραφειοκρατικών εμπλοκών, που λειτουργούν αποτρεπτικά για την πυροδότηση της ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα μας.

Τα βήματα αυτά είναι:

-Καταγραφή επενδυτικού ενδιαφέροντος

-Ομαδοποίηση-προτεραιοποίηση επενδύσεων

-Κατάρτιση Περιφερειακών Αναπτυξιακών Σχεδίων

-Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

– «Super-Market» στήριξης επενδυτών

-‘Έγκριση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου

Όπως τονίζει ο κ. Παπατόλιας η πρόταση που παρουσιάζει για τη στήριξη του επιχειρείν εκκινεί από τρεις διαπιστώσεις:

α) Δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα μας αξιόπιστο πλαίσιο για την προώθηση των επενδύσεων.

β) Κάθε προσπάθεια εισαγωγής νέων ρυθμίσεων για τις επενδύσεις υπονομεύεται στη γέννησή της από την υφιστάμενη διοικητική δομή.

γ) Δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επεξεργασία νέων γενικών ρυθμίσεων.

«Η πλέον ενδεδειγμένη λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες διαχείρισης  της κρίσης, είναι να αναλάβουμε δράση σημειακά, εντοπίζοντας λύσεις για τις εκδηλωμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, μέσα από ειδικές ρυθμίσεις, που θα καταργούν ad hoc όποιες συναρμοδιότητες υπάρχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια μπορούν να επιταχύνουν άμεσα και συντεταγμένα την πραγματοποίηση επενδύσεων ανά περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της κάθε περιοχής, τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις κοινωνικές προσδοκίες για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου.

Τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια δεν αποτελούν απλώς μία διαδικασία fast trαck,  αλλά ένα εργαλείο άμεσου αναπτυξιακού σχεδιασμού, που υπερβαίνει δραστικά τα προβλήματα συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, προσφέροντας διέξοδο στο επιχειρείν σε μία δραματική περίοδο, όπου το βιοτικό μας επίπεδο και η προοπτική της απασχόλησης αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας μας», καταλήγει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ