Λαρισαίων Πόλις: Διαπαραταξιακή εποπτεία στο φεστιβάλ Πηνειού και στο κοινωνικό παντοπωλείο

Τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Πηνειού επαναλαμβάνουν σε επερώτησή τους οι σύμβουλοι της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» κ.κ.  Γιώργος Σούλτης, Δεσποινα Αράπκουλε και Θεόδωρος Καφές, επισημαίνοντας ότι η κύρια αντίρρηση τους είναι το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή λειτουργεί ως μοναδική αυθεντία και «στα σκοτεινά».

«Όλος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση γίνεται από έναν άνθρωπο, θεωρώντας περιττό να ζητηθεί η συμμετοχή,  η απλά η γνώμη των φορέων της πόλης, των πνευματικών ανθρώπων, των καλλιτεχνών και γενικά του κάθε πολίτη που θα είχε μια ιδέα να προτείνει. Οι φορείς της πόλης αντιμετωπίζονται μόνο σαν «πελάτες» και τους ζητείται η συμμετοχή τους σαν «εκθέτες»!  Πέραν τούτων  δεν ενημερώνεται ποτέ το δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις. Δυστυχώς η ίδια νοοτροπία επικρατεί και στην διαχείριση των οικονομικών του Φεστιβάλ. Και αν για το θέμα της διοργάνωσης η δημοτική αρχή είναι  έκθετη, στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης είναι  υπόλογη στο Λαρισαϊκο Λαό. Τα προηγούμενα χρόνια η οικονομική διαχείριση γινόταν στα πλαίσια του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η παράταξη μας έλεγξε την Δημοτική αρχή για τον αδιαφανή τρόπο της Οικονομικής διαχείρισης, και καταγγείλαμε το θέμα μαζί με την ελάσσονα αντιπολίτευση. Εφέτος ο τρόπος διοργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Θεωρούμε υποχρέωση μας να ζητήσουμε από το δήμο μέσω επερώτησης που καταθέσαμε να κάνει απολογισμό της όλης διοργάνωσης και της οικονομικής διαχείρισης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και δημόσια. Η Δημοτική αρχή, ο ίδιος ο δήμαρχος και η ειδική σύμβουλος του που έχει αποκλειστικά την ευθύνη της διοργάνωσης οφείλουν να κάνουν δημόσια τον απολογισμό, ειδικά σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ καταθέτουν και τις προτάσεις τους για τις νέες διοργανώσεις. ΟΙ προτάσεις αυτές συνοψίζονται στα εξής:

-Την εποπτεία της  διοργάνωσης του επόμενου Φεστιβάλ να αναλάβει διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί από τώρα.

-Το θέμα να έρθει έγκαιρα στην Δημοτική επιτροπή Διαβούλευσης, μέσω της οποίας θεσμικά πλέον, θα «έρθει» το θέμα στους φορείς της πόλης».

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Οι ίδιοι σύμβουλοι κατέθεσαν επερώτηση και για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου υποστηρίζοντας ότι ορθά απορρίφθηκε από την περιφερειακή  αποκεντρωμένη διοίκηση, η ιδέα της δημοτικής αρχής να χρηματοδοτήσει η ΔΕΥΑΛ το κοινωνικό παντοπωλείο.

Στην επερώτησή τους τονίζουν ότι η παράταξή τους διατήρησε από την αρχή πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας του παντοπωλείου με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να δικαιώνεται αφού καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει για τον τρόπο που αυτό λειτουργεί. Δηλαδή τι προσωπικό απασχολεί, ποιο είναι το κόστος λειτουργίας (εργασία και προϊόντα), από ποια κονδύλια χρηματοδοτείται, αν υπάρχουν χορηγίες ποιες και για σε τι ύψος κλπ. Σοβαρό επίσης είναι το θέμα των δικαιούχων. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι; με ποιο τρόπο ενημερώνονται και με ποιο τρόπο εγγράφονται στη λίστα δικαιούχων.

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι με την επερώτησή τους ζητούν από την δημοτική αρχή να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλα αυτά τα θέματα και προτείνουν δημόσια να υπάρξει διαπαραταξιακή εποπτεία του κοινωνικού παντοπωλείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ