Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στη συμπεριφορά του καταρροϊκού πυρετού – μιας ιογενούς νόσου των βοοειδών και των προβάτων – από το 1960 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τι θα μπορούσε να συμβεί με την μετάδοση του ιού μέσα σε 40 χρόνια από σήμερα. Βρήκαν,… για πρώτη φορά, ότι η εκδήλωση της ασθένειας θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις αλλαγές στο κλίμα. Στην Ευρώπη αναφέρθηκαν περισσότερες από 80.000 εστίες καταρροϊκού πυρετού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων μεταξύ 1998 και 2010, και εκατομμύρια ζώα πέθαναν εξαιτίας της νόσου.
Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου στο παρελθόν ήταν περιορισμένος στην Αφρική και την Ασία. Η εμφάνιση της νόσου στην Ευρώπη είναι πιθανό να συνδέεται με την αυξημένη θερμοκρασία, η οποία επιτρέπει τα έντομα που είναι φορείς του ιού να τον εξαπλώνουν σε νέες περιοχές και να μεταδίδουν τον ιό πιο αποτελεσματικά.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο που εξηγεί πώς ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Ευρώπη αλλάζει κάθε φορά που αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες.
Χρησιμοποιώντας τις μελλοντικές προβλέψεις του μοντέλου αυτού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσε να υπάρξει κατά 17% αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, σε σύγκριση με το 7% στις νότιες περιοχές, όπου είναι ήδη πολύ πιο ζεστά.
Ο καθηγητής Matthew Baylis, από το University’s Institute of Infection and Global Health, δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι εμφάνιση μιας ασθένειας μπορεί να εξηγηθεί από τις πρόσφατες αλλαγές στο κλίμα.
»Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την πεποίθηση ότι η μελλοντική αλλαγή του κλίματος θα απειλήσει την υγεία μας και την ευημερία μας.
»Αυτή η γνώση όμως θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη προετοιμασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων της νόσου, και της ελαχιστοποίησης του τεράστιου οικονομικού αντίκτυπου που οι ασθένειες των ζώων εκτροφής θα μπορούσαν να έχουν στις τοπικές κοινωνίες».
Η έρευνα δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Royal Society Interface.
Πηγή:SEEDDAILY