Μέτωπο κατά του λιγνίτη στον Τύρναβο

Σειρά δράσεων και ενεργειών ώστε να απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κοιτάσματος του λιγνίτη που υπάρχει στην περιοχή της Ποταμιάς αναμένεται να αναλάβουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Τυρνάβου κ.κ. Αστ. Χατζηκράχτης και Ελένη Μάγγου – Στατήρη, με τη στήριξη κατοίκων του Τυρνάβου και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο. Στο πλαίσιο όσων αποφασίστηκαν στη συνάντηση αναμένεται να σχηματιστεί μια διευρυμένη επιτροπή αγώνα που θα πραγματοποιήσει επαφές με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων αλλά και με κατοίκους, ώστε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα. Παράλληλα οι δύο σύμβουλοι θα φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και θα έχουν επαφές και με εκπροσώπους όμορων δήμων στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης στα όποια σχέδια εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Μιλώντας στη συνάντηση ο κ. Χατζηκράχτης αφού τόνισε ότι το σημερινό ζήτημα δεν προέκυψε ξαφνικά, αφού στις αρχές του 2008 η τότε κυβέρνηση της Ν. Δ.  έκανε πρόταση προς την Ε.Ε. για την αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων στην χώρα μας, μεταξύ αυτών και του Δομενίκου, με την προοπτική να δοθούν προς εκμετάλλευση σε ομίλους ιδιωτικών συμφερόντων, σημείωσε ότι η τότε Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Χρ. Κιτσίδη κινητοποιήθηκε άμεσα και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διοργάνωσε ημερίδα με την παρουσία και Δημοτικών Αρχών από όμορους Δήμους για τις επιπτώσεις στην περιοχή από την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή Δομενίκου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηκράχτης η αξιοποίηση του κοιτάσματος θα δημιουργήσει  ατμοσφαιρική ρύπανση με σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, θα οδηγήσει σε ερημοποίηση των περιοχών εκμετάλλευσης και σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, θα επιφέρει αλλαγή στον κοινωνικό ιστό της περιοχής και θα οδηγήσει σε καταστροφή την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

«Η απειλή από την εξόρυξη, της αλλοίωσης της ροής του Τιταρήσιου, που τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, απ΄ όπου  αντλούνται νερά για την ύδρευση 250.000 κατοίκων των Δήμων Τυρνάβου και Λάρισας», είναι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα υποστήριξε ο κ. Χατζηκράχτης επικαλούμενος τα σημαντικά συμπεράσματα της ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί τότε.

Επίσης τόνισε ότι τότε, το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση, με δηλώσεις βουλευτών του στηλίτευε τη στάση του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ, ενώ σήμερα, τρία χρόνια μετά, και εν όψει εφαρμογής του μνημονίου με την τρόικα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με αντίστροφους ρόλους.

«Η σημερινή Δημοτική Αρχή κωφεύει στις προκλήσεις των ημερών και δεν παίρνει θέση στη σοβαρή αυτή πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας που αν υλοποιηθεί θα ταλανίζει ολόκληρες γενεές. Πιστεύουμε, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, δεν θέλει με τη γνωστή της τακτική να «ενοχλεί» τη σημερινή κυβέρνηση μιας και ταυτίζονται πολιτικά» επεσήμανε, παρουσίαζοντας την πολιτική πρόταση που συνοψίζεται στα εξής:.

α) Η ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπορεύσιμο είδος, να είναι προσβάσιμο από όλους, να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και να βελτιώνει το επίπεδο ζωής μας. Η «απελευθέρωση» της ενέργειας στη χώρα μας και η ιδιωτικοποίηση της με κρατική προστασία, μας οδηγεί σε αντίθετες κατευθύνσεις από αυτές που αναφέρθηκαν και βοηθούν μόνο το μονοπωλιακό κέρδος.

β) Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας ενέργειας που να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής μας, με φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

γ) Να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας.

Τέλος τόνισε ότι τόσο ως προηγούμενη δημοτική αρχή που έδωσε μαζί με τους δημότες αγώνες για τα καθημερινά και όχι μόνο προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος, έτσι και τώρα, από την μεριά της αντιπολίτευσης, θα συνεχιστεί η δράση για τη ματαίωση των σχεδίων της σημερινής κυβέρνησης που αφορά το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή Δομένικου, ασχέτως αν ο υπουργός Περιβάλλοντος με τις κατευναστικές δηλώσεις του τόνισε ότι δεν θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα λιγνίτη στην περιοχή.

Κλείνοντας την εισήγησή του κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αφυπνιστεί και να φέρει το θέμα στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους τοπικούς φορείς  να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

ΑΓΩΝΙΑ

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος τόσο για τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος, όσο και για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Κοινός παρονομαστής η αγωνία όλων για το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων της, αλλά και η διάθεση για δυναμικούς αγώνες ώστε να παραμείνει στα χαρτιά ο όποιος σχεδιασμός για αξιοποίηση του λιγνίτη της Ποταμιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ