Έξι μύθοι για το ανθρώπινο σώμα

# 6. Έχουμε μόνο πέντε αισθήσεις: όραση, όσφρηση, αφή, γεύση, ακοή. Αυτή η αρχική διαβάθμιση αποδίδεται στον Αριστοτέλη, αλλά οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα δεν είναι σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των αισθήσεων που έχουμε, ή ακόμα και το τι συνιστά αίσθηση…

Η Σχολή της Ιατρικής του Χάρβαρντ απαριθμεί έξι επιπλέον αισθήσεις. Μια από αυτές είναι η ιδιοδεκτικότητα, η ευαισθητοποίηση του σώματός μας σε σχέση με τον εαυτό του. Για παράδειγμα, κλείστε τα μάτια σας, και στη συνέχεια αγγίξτε τη μύτη σας με το δείκτη του χεριού σας. Πώς ξέρετε ποιος είναι ο δείκτης σας, χωρίς να κοιτάξετε; Πώς ξέρετε πού βρίσκεται η μύτη σας;

# 5. Ο Χάρτης της γλώσσας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε ήταν ότι η γλώσσα είναι οργανωμένη σαν μια κάτοψη ενός εργοστασίου, με κάθε περιοχή να έχει την ευθύνη για τη δική της υψηλή εξειδίκευση των καθηκόντων της. Όπως και με το μύθο ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αυτός ο μύθος ξεκίνησε με μία παρανόηση μιας παλιάς γερμανικής μελέτης. Το 1901, ο Γερμανός επιστήμονας D.P. Hanig πραγματοποίησε τεστ γεύσης και διαπίστωσε ότι μερικοί εθελοντές ένιωσαν ορισμένες γεύσεις πιο έντονα σε ορισμένες περιοχές της γλώσσας.
Οι ερευνητές όμως γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι όλες οι περιοχές της γλώσσας είναι εξίσου ικανές στην ανίχνευση διαφόρων γεύσεων. Δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη κατανομή στους γευστικούς κάλυκες, αλλά κάθε γλώσσα έχει διαφορετικά μοτίβα της δύναμης και της αδυναμίας. Ο χάρτης της γλώσσα μας είναι σαν το χάρτη του στόματός μας.

# 4. Το αίμα που δεν έχει οξυγόνο, είναι μπλε

Οι μπλε φλέβες που βλέπουμε στους –λευκούς- ανθρώπους, είναι μπλε επειδή είναι αποξυγονωμένο το αίμα που μεταφέρουν μακριά από την καρδιά. Το αίμα είναι κόκκινο όταν έχει οξυγόνο, και μπλε όταν του λείπει το οξυγόνο. Και ποτέ δεν αιμορραγούμε με μπλε αίμα χάρη στο οξυγόνο του αέρα.
Όμως, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, είναι αυτά που μεταφέρουν το χωρίς οξυγόνο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι αλήθεια ότι οι μπλε φλέβες που βλέπουμε, μεταφέρουν αίμα χωρίς οξυγόνο, αλλά το αίμα από μόνο του δεν είναι μπλε. Ακόμη και η φλέβα από μόνη της δεν είναι μπλε. Φαίνεται μπλε, λόγω του τρόπου που το φως ανακλάται από αυτό.

# 3.Η προσωπικότητά μας καθορίζεται από την Αριστερά ή Δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας.

Όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας (η οποία ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματός σας) είναι υπεύθυνη για τη δημιουργικότητά μας, ενώ η αριστερή πλευρά ελέγχει τη λογική μας. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μύθο. Ωστόσο, αυτός ο μύθος είναι τόσο διαδεδομένος που συχνά οι δάσκαλοι προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των δραστηριοτήτων που σχετίζονται  με το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου και του δεξιού τμήματος.

# 2.Χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας του σώματός μας από το κεφάλι.

Η αλήθεια είναι ότι το κεφάλι μας δεν είναι κάποιο σπασμένο καλοριφέρ που χρειάζεται στήριξη. Στην πραγματικότητα, ένα μέρος του σώματός μας έχει τόση ισχύ όση οποιαδήποτε άλλο μέρος. Η προέλευση αυτού του μύθου βρίσκεται στο 1950.
Οι επιστήμονες αργότερα ανακάλυψαν ότι, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί, χάνουμε όχι περισσότερο από 10% της θερμότητας του σώματός μας μέσω του κεφαλιού μας. Το στήθος, το κεφάλι και το πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι  χάνουμε περισσότερη θερμότητα μέσω αυτών στο κρύο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ίδιο το κεφάλι δεν χάνει περισσότερη θερμότητα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας.

# 1.Ο μεταβολισμός μας μας κάνει χοντρούς ή αδύνατους

Μαθαίνουμε από μικρή ηλικία ότι ακόμα και αν προσέχουμε τι τρώμε, μπορεί να καταλήξουμε υπέρβαροι εξαιτίας του μεταβολισμού μας. Ο μεταβολισμός μας περιγράφει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα για την αναπνοή, το χτύπημα της καρδιάς, και άλλα βασικά πράγματα όπως αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι αν θέλουμε να ξέρουμε γιατί είμαστε χοντροί ή αδύνατοι, πρέπει να πάρουμε τον αριθμό των θερμίδων που βάζουμε στο σώμα μας και να αφαιρέσουμε τον αριθμό των θερμίδων που το σώμα μας χρησιμοποιεί. Όσο πιο μακριά είμαστε από το μηδέν, τόσο πιο χοντροί  θα γίνουμε. Επίσης οι ερευνητές της  Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός στα υπέρβαρα και τα αδύνατα άτομα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πιστεύεται: οι αδύνατοι άνθρωποι τείνουν να έχουν βραδύτερο μεταβολισμό.
Όταν βάζουμε κιλά, το σώμα μας καίει περισσότερες θερμίδες, εφόσον δαπανά περισσότερη ενέργεια για να κάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα που έκανε και πριν, όπως το να κινεί το αίμα μας και να αναπνέει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ