Προκηρύσσεται πρόγραμμα 125 εκ. ευρώ για τη μείωση της νιτρορύπανσης

Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Διβάρη πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος.

Ο κ. Έξαρχος ζήτησε να ενημερωθεί για τα  Αγροπεριβαλλοντικά Προγράμματα, το πρόγραμμα της απονιτροποίησης καθώς και το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης προκήρυξής τους αφού η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, και στη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο νομό Λάρισας υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των συγκεκριμένων  προγραμμάτων, το πρόβλημα της νιτρορύπανσης παραμένει  γι’ αυτό η συνέχιση των προγραμμάτων είναι απολύτως απαραίτητη

Ο κ. Έξαρχος ζήτησε ενημέρωση και για τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης των δήμων περιοχών όπου μπορούν να υλοποιηθούν Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στα αρδευτικά έργα και τα έργα αποταμίευσης νερού που είναι απαραίτητα προκειμένου ο Ν. Λάρισας να ξεπεράσει τα έντονα προβλήματα λειψυδρίας. Πρέπει να γίνουν αποδεκτές συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει από τους ΤΟΕΒ του Ν. Λάρισας αλλά και την Αυτοδιοίκηση για ένταξη ταμιευτήρων και κλειστών αγωγών άρδευσης στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Η σημασία της χρηματοδότησης αυτών των έργων είναι μεγάλη γιατί θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής αφού πρόκειται για συλλογικά έργα, στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος που είναι και  μεγάλη πληγή για τους ΤΟΕΒ και τους αγρότες αλλά και στην εξοικονόμηση νερού.

Ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επίσπευσης των προγραμμάτων στήριξης των καπνοπαραγωγών ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα προγράμματα στήριξης της κτηνοτροφίας καθώς και στη συνέχιση καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης από τον Κ. Διβάρη  την υποστήριξη των κτηνοτρόφων Ελασσόνας για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες για την περιοχή ύστερα από την κατοχύρωση για το «αρνάκι» και «κατσικάκι» της ονομασίας προέλευσης. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της νέας αυτής πρωτοβουλίας ο κ. Διβάρης πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει οικονομική ενίσχυση μέσω ειδικών μέτρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα προκηρυχτούν σύντομα εφόσον βέβαια κατατεθεί σχετική πρόταση.

Ο κ. Διβάρης ενημέρωσε τον κ. Έξαρχο ότι βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας και στις επόμενες μέρες θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα της απονιτροποίησης ύψους 125 εκατ. ευρώ το οποίο δίνει τη δυνατότητα παράτασης  2 χρόνων σε παραγωγούς που έχουν ήδη ενεργές συμβάσεις αλλά και δημιουργίας νέων πενταετών συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Διβάρης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και μετά το 2014 νέα δράση απονιτροποίησης.

Τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθούν επίσης το πρόγραμμα  της βιολογικής γεωργίας ύψους 140 εκατ. ευρώ και βιολογικής κτηνοτροφίας ύψους 45 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τα ειδικά μέτρα στήριξης των καπνοπαραγωγών ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ με αυτόν να κατανέμεται στα 60 εκατ. ευρώ για όσους παραγωγούς θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης των καπνοχώραφων και άλλα 60 εκατ. ευρώ στην ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού.

Τέλος ο κ. Διβάρης ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας η προκήρυξη για μικρά δημόσια έργα στους δήμους περιοχών παρέμβασης ΟΠΑΑΧ. Τα επιλέξιμα έργα είναι μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, επεμβάσεις για εξοικονόμηση ύδατος, αγροτική οδοποιία, έργα διευθέτησης χειμάρρων και αντιδιαβρωτικής προστασίας καθώς επίσης και έργα διαμόρφωσης υπαίθριων δημοτικών χώρων (π.χ. πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις), έργα αποκατάστασης κτιρίων για κοινωφελή χρήση, χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ