Από τις 3 Οκτωβρίου η έναρξη χρήσης της φοροκάρτας

Η φοροκάρτα ή κάρτα αποδείξεων είναι μια μαγνητική κάρτα που θα χορηγείται στους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) -που δεν επιθυμούν πλέον να συνεχίσουν να μαζεύουν τις χάρτινες αποδείξεις- για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών). Η χρήση της είναι προαιρετική. θα έχει τις διαστάσεις πιστωτικής κάρτας… Η μπροστινή όψη θα έχει λευκό χρώµα λευκό, ενώ η πίσω όψη θα φέρει µαγνητική ταινία.

Θα διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ θα απαγορεύεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτότητας του ατόμου που τη ζητεί. Κύριος της κάρτας αποδείξεων είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Κάθε χρήστης θα δηλώνει τον αριθμό της κάρτας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών μέσω Διαδικτύου, αλλά και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Κατά τη συναλλαγή με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που διαθέτουν τερματικό Point of Sales (POS) -συσκευή που χρησιμοποιείται για την είσπραξη μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας- ο φορολογούμενος θα μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Οι συναλλαγές των φορολογουμένων θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Θα καταγράφονται τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων του φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω Διαδικτύου.

Μέσω του online συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα βλέπει άμεσα τον τζίρο των επιτηδευματιών αλλά και τον ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ