Με φειδώ η αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων στη Λάρισα

Με αφορμή το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες εργάζεται αποδυναμωμένη, λόγω της μείωσης προσωπικού που συνεχώς υφίσταται, αλλά και λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της έκτασης του δήμου η Υπηρεσία Καθαριότητας Περιβάλλοντος του δήμου Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει υποβάθμιση ορισμένων υπηρεσιών… που επί σειρά ετών θεωρούνταν δεδομένες στην πόλη της Λάρισας και αδιαμφισβήτητα υψηλού επιπέδου.

Βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντ. Πράππας εκτός των περικοπών στα δρομολόγια αποκομιδής και στον οδοκαθαρισμό, για τα οποία έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες πληροφορίες στους πολίτες, ένα μεγάλο ζήτημα που επίσης απασχολεί την υπηρεσία είναι η πληθώρα ογκωδών αντικειμένων που κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, κεντρικούς και συνοικιακούς και που, λόγω των παραπάνω προβλημάτων, δεν είναι δυνατό να απομακρύνονται άμεσα όπως γινόταν παλαιότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν όχληση για τους διερχόμενους πολίτες ή/και οχήματα. Τα αντικείμενα αυτά συνήθως είναι μπάζα προερχόμενα από οικοδομικές εργασίες οικιακής κλίμακας, επιδιορθώσεις, ανακαινίσεις κλπ, παλαιά έπιπλα, στρώματα, είδη οικιακού εξοπλισμού και διάφορα άλλα.

Η υπηρεσία Καθαριότητας διαθέτει για την απομάκρυνσή τους φορτηγά αυτοκίνητα και έναν φορτωτή ειδικά για μπάζα και αντικείμενα μεγάλου βάρους. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτελούνται τρία (3) δρομολόγια, πρωί, απόγευμα και βράδυ.

Η υπηρεσία παρακαλεί, τους πολίτες να συνεργάζονται με τα στελέχη της και τα συνεργεία αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων προκειμένου η αποκομιδή να είναι όσο το δυνατό πιο έγκαιρη και αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα:

  • Ενημερώνουν τηλεφωνικά την Υπηρεσία πάντα μία ημέρα πριν την έκθεση των απορριμμάτων αυτών σε κοινόχρηστο χώρο.

  • Ακολουθούν, κατά το δυνατό, τις οδηγίες της Υπηρεσίας όσον αφορά την ώρα και το σημείο όπου θα τα εκθέσουμε.

  • Είναι ακριβείς και ειλικρινείς ως προς το είδος και την ποσότητα των αντικειμένων ώστε να καθοριστεί το όχημα και ο τρόπος συλλογής.

  • Δεν αφήνουν ποτέ χύμα υλικά που μπορούν να συσκευαστούν, όπως τα μπάζα. Τα μεταφέρουν στον κοινόχρηστο χώρο συσκευασμένα σε μικρούς ανθεκτικούς σάκους, το πολύ 10 κιλών έκαστος, ώστε να μη θέτουμε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

  • Όταν απορρίπτουν τζάμια, ειδοποιούν πάντα νωρίτερα, ώστε να μην παραμείνουν επί μακρόν εκτεθειμένα, δεν τα ρίχνουν ποτέ σε κάδους, αλλά φροντίζουν να είναι εμφανή και σε σημείο όπου δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών διερχομένων και εργαζομένων στην αποκομιδή.

  • Δίνουν τα στοιχεία τους (όνομα, τηλέφωνο) σε περίπτωση που το σημείο έκθεσης των ογκωδών δεν μπορεί να εντοπιστεί και η υπηρεσία πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας.

  • Η Υπηρεσία Καθαριότητας Περιβάλλοντος απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα μόνο σε μικρές ποσότητες (λίγα τεμάχια). Σε περιπτώσεις ανακαινίσεων χώρων και άλλων δομικών εργασιών μεγαλύτερης κλίμακας, η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων γίνεται με ευθύνη αυτών που εκτελούν τις εργασίες με ίδια μέσα ή ενοικιάζουμε από αδειοδοτημένες εταιρείες ειδικούς μεταλλικούς κάδους (containers) προσωρινής αποθήκευσης μπαζών όπου τοποθετούμε ότι υπάρχει προς απόρριψη και εν συνεχεία οι εταιρείες φροντίζουν να τα οδηγούν με ασφάλεια στο ΧΥΤΑ της περιοχής μας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας διαθέτει, επίσης, συνεργείο συλλογής μεγάλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες μετά τη συλλογή τους προωθούνται προς ανακύκλωση και περαιτέρω αξιοποίηση. Η παραλαβή των συσκευών από το συνεργείο του Δήμου γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο δημότης που επιθυμεί να απορρίψει κάποια μεγάλη συσκευή ειδοποιεί τηλεφωνικώς την Υπηρεσία, η οποία καθορίζει τον ακριβή χρόνο που πρέπει η συσκευή να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο λίγη μόνο ώρα πριν τη διέλευση του συνεργείου, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεσή της. Έτσι αποφεύγουμε πιθανές διαρροές  των επικίνδυνων ουσιών που περιέχονται σε πολλές από αυτές καθώς και η «αρπαγή» τους από άτομα που δεν παρέχουν οποιαδήποτε εγγύηση ορθολογικής διαχείρισης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι δημότες πριν απορρίψουν αντικείμενα ας σκεφτούν μήπως αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάποιους συνανθρώπους μας. Η επαναχρησιμοποίηση  είναι το πρώτο βήμα της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων πριν την ανακύκλωση ή την απόρριψη.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζει και στους υπεύθυνους των καταστημάτων τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όταν εκθέτουν προς αποκομιδή τα χαρτόκουτα συσκευασίας, τα οποία συχνά λόγω ποσότητας και μεγέθους σχηματίζουν αντιαισθητικούς σωρούς που παρασύρονται από τον αέρα ή τη βροχή ρυπαίνοντας το χώρο σε μεγάλη απόσταση.

Για την αποφυγή προβλημάτων:

  • Τοποθετούν τα χαρτόκουτα συσκευασίας των εμπορευμάτων συμπιεσμένα και καλά δεμένα, δίπλα στον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης έξω από το κατάστημα ή ελλείψει κάδου σε εμφανές σημείο έξω από την είσοδο του καταστήματος.

  • Εκθέτουν αυτά αμέσως μετά το μεσημεριανό και βραδινό κλείσιμο της αγοράς.

  • Το χαρτί συσκευασίας πρέπει απαραίτητα να είναι απαλλαγμένο από φελιζόλ, νάιλον ή διάφορα άλλα σκουπίδια.

Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω μπορούν να πληροφορηθούν στο τηλέφωνο της υπηρεσίας:  2410-680200 από 07:00 έως 14:30 (Δευτέρα έως Παρασκευή) καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων στη διεύθυνση:www.larissa-dimos.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

(http://www.larissa-dimos.gr/larissa/anakyklosh/index.shtm)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ