Αντάμωσαν οι Θεσσαλοί της διασποράς στην Αγιά

Απόδημοι Θεσσαλοί από χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και την Αυστραλία, έδωσαν φέτος ραντεβού στην Αγιά, στο πλαίσιο του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου-Ανταμώματος Θεσσαλών, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός» και ο τοπικός Δήμος.

«Η Συνομοσπονδία μας έχει ως κύριο σκοπό την συσπείρωση των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων με στόχο τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας», επισήμανε-μεταξύ άλλων-στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Διαμαντής Γκίκας, από τη Νυρεμβέργη. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη προώθησης στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων με τις υπηρεσίες των νομών της Θεσσαλίας, προς όφελος της ιδιαίτερης πατρίδας.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον απόδημο ελληνισμό και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες από το εξωτερικό, ειδικότερα στις μέρες μας, που η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», επισήμανε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW).

Οι εργασίες του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου-Ανταμώματος Θεσσαλών ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με τη βράβευση πέντε σημαντικών προσωπικοτήτων της Θεσσαλίας, που με το έργο και τη δράση τους έχουν διακριθεί. Ειδικότερα, τιμήθηκε ο πρώην Δήμαρχος του χωριού Μπελογιάννης, Κώστας Ριζογιάννης, ο οποίος κατάγεται από το Λουτρό Καρδίτσας, για τη συμβολή του στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και εθίμων στην Ουγγαρία.

Τιμήθηκαν, επίσης, ο 96χρονος δημοσιογράφος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου, από την Καλαμπάκα, για τις υψηλές ιδέες που υπηρέτησε, ο Νικόλαος Λεοντάρης, από την Καλλιρρόη Καλαμπάκας, ο οποίος διαφύλαξε ελληνική σημαία μονάδας που πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και την παρέδωσε μετά την κατοχή στον Ελληνικό Στρατό, και ο Νικόλαος Τασιάκος, από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας, που είναι και ο μοναδικός επιζών του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής».

Οι απόδημοι Θεσσαλοί τίμησαν και έναν διακριμένο επιστήμονα, τον καρδιοχειρουργό δρα Αριστοτέλη Πάνο, από τη Γενεύη. Μέλος πολλών Ιατρικών Εταιρειών, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλανθρωπικής Ένωσης «Μια καρδιά για όλους» και με έντονη εθελοντική δραστηριότητα σε τρίτες χώρες, ο κ. Πάνος έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστημιακές κλινικές.

Εκτός από τις τιμητικές διακρίσεις έγινε παράδοση και αναμνηστικών πλακετών, και παρουσίαση επιστημονικών εισηγήσεων.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Τη σύσταση στην αιρετή περιφέρεια γραφείου διασύνδεσης απόδημων Θεσσαλών με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, τη διαρκή ενημέρωση και συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγιά.

Παράλληλα, κάλεσε τους απόδημους Θεσσαλούς, το 2012 που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Επιστροφής στην Πατρίδα» να ανταποκριθούν θετικά και ζήτησε τη συνεργασία των απανταχού Θεσσαλικών Συλλόγων και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά, η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών που για τρίτη συνεχόμενη φορά, μας ενώνει, φέτος στην Αγιά της Λάρισας.

Η συμμετοχή σας στο αντάμωμα αποδεικνύει ότι ο ελληνισμός της διασποράς είναι ζωντανός και έχει δυναμική παρουσία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τους αποδήμους Θεσσαλούς να ανταλλάξουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά και να μοιρασθούν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Έχοντας στόχο την ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας, καλώ όλους εσάς τους ξενιτεμένους και περήφανους Θεσσαλούς, που αν και βρίσκεστε μακριά από την πατρίδα, ποτέ δεν σταματάτε να την έχετε στην καρδιά σας, να συνεχίσετε να προσφέρετε και να τιμάτε την Θεσσαλία μας, μέσα από τη δουλειά σας, τις σπουδές σας, τις δραστηριότητές σας, ώστε να είστε πάντα άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μαζί σας, προκειμένου να μην αγνοήσετε ποτέ τις ρίζες σας, τον τόπο σας, το σημείο αναφοράς σας. Να χτίσουμε μαζί γέφυρες φιλίας και να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τηρώντας τη δέσμευσή μας, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες σύστασης γραφείου διασύνδεσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους απόδημους Θεσσαλούς με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, τη διαρκή ενημέρωση και συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών.

Κλείνοντας, καλώ όλους εσάς, το 2012 που έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Επιστροφής στην Πατρίδα» να ανταποκριθείτε θετικά και ζητώ τη συνεργασία των απανταχού Θεσσαλικών Συλλόγων και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com