Δ. Κουρέτας: Συνεργατικός σχηματισμός αγροτοδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε πρόταση από τον Δημήτρη Κουρέτα να αξιοποιηθεί η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, ώστε να δημιουργηθεί Οικονομικός Συνεργατικός Σχηματισμός στον Αγροδιατροφικό τομέα της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του Δημήτρη Κουρέτα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβριου ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνουν 3ήμερο Συνέδριο με συναντήσεις εργασίας για το ΕΣΠΑ, στην Αθήνα, όπου θα προσκληθούν οι 13 Περιφερειάρχες και θα γίνει συνάντηση εργασίας ξεχωριστά για κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Περιφερειών. Βασική ατζέντα αυτών των συναντήσεων εργασίας θα είναι ο «προσδιορισμός και η βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κάθε Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας δημιουργίας οικονομικών συνεργατικών σχηματισμών (“economic clusters”)».

Οι Οικονομικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί αποτελούν, πλέον, σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας σε όλη την Ευρώπη. Παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ, παράλληλα, προωθούν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας και εμβέλειας, έχουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία και εμπειρία και συμβάλλουν στον καθορισμό στρατηγικών βιομηχανίας και αγοράς. Σε επίπεδο περιφέρειας, οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας παρέχουν δυνατότητες για τον προσδιορισμό συγκριτικών πλεονεκτημάτων και οικονομική ανάπτυξη, ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση εμπειρογνωμοσύνης και αναδεικνύουν τη Περιφέρεια ως “σημείο αναφοράς καινοτομιών”, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα η πρόταση του Δημήτρη Κουρέτα προς το Περιφερειακό συμβούλιο είναι :

Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη προτάσεων για τον προσδιορισμό και τη βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συζήτηση των προτάσεων της ομάδας καθώς και τον καθορισμό θέσεων για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που θα διατυπωθούν από το Περιφερειάρχη προς τον Επίτροπο.

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Επίτροπο να γίνει με την υποστήριξη και την συμμετοχή της ομάδας εργασίας.

Η παράταξη Μένουμε Θεσσαλία οικο-ΛΟΓΙΚΑ επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία Οικονομικού Συνεργατικού Σχηματισμού στον Αγροδιατροφικό τομέα, την οποία θα υποβάλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ