Λαϊκή Συσπείρωση: Εκρηκτικό σκηνικό στα σχολεία λόγω ελλείψεων και κενών

Μέσα σε εκρηκτικές συνθήκες για τα σχολεία της πόλης μας ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Λάρισας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων και των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθαρίστριες, βιβλία.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρεται ελλιπής είναι και η χρηματοδότηση, που οδηγεί σε υπερχρέωση και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα τα σχολεία.

«Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε ξεκομμένα μεταξύ τους. Αποτελούν τα κομμάτια του παζλ της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση όπως αυτή αποφασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και που σταδιακά ξεδιπλώνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία του «νέου» σχολείου της αγοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι σήμερα με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ, προτάσσει πιο επιθετικά την πολιτική της αποκέντρωσης στην εκπαίδευση με μοχλό το πλαίσιο: αυτοδιοίκηση – αυτοτέλεια – αξιολόγηση- ευελιξία των σχολικών μονάδων. Η κατεύθυνση αυτή αποτελεί πλέον αναπόσπαστο λειτουργικό κομμάτι των νέων Καλλικρατικών  Δήμων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι η μεταφορά αρμοδιότητας στους Δήμους συνδέθηκε με τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία» των σχολείων, δηλαδή: το δραστικό περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης, τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με την επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών (ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι κ.α.) και την προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των σχολείων.

Στόχος είναι η διευκόλυνση της εισόδου του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της εκπαίδευσης και η μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στη λαϊκή οικογένεια. Αποτέλεσμα θα είναι η όξυνση της ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων και θα δημιουργηθούν στη Λάρισα σχολεία πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπου τα παιδιά ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια των γονιών να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις την «αυτοδύναμων» σχολείων, θα κατατάσσονται αντίστοιχα σε μια από τις ανωτέρω κατηγορίες σχολείων, και το επίπεδο της μόρφωσης που θα λαμβάνουν θα είναι αντίστοιχο με το τι θα πληρώνουν.

«Για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά θα παρέχεται στα παιδιά τους ένα βασικό ελλιπέστατο κατώτατο επίπεδο γνώσης, αποκλείοντάς τα από το δικαίωμα στη μόρφωση, τη γνώση.

Να πως προωθείται και στην εκπαίδευση η διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα έχει απομείνει, ενισχύοντας τα ταξικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση του Δήμου μας.

Αυτή την πολιτική έρχεται τώρα να υλοποιήσει η Τοπική Διοίκηση και στην πόλη μας με τη Δημοτική Αρχή σε ρόλο δραγουμάνου μιας τέτοιας αντιδραστικής εξέλιξης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Να πως η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση με την εφαρμογή της βαθύτατα αντιλαϊκής νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης του  «Καλλικράτη», έρχονται να συνδράμουν, να υπηρετήσουν, την ανάγκη συγκέντρωσης του κεφαλαίου και την διασφάλιση της κερδοφορίας τους και στον τομέα της εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Να που οδηγεί η εφαρμογή του περίφημου «Καλλικράτη» που με τόσο ζήλο υπερθεμάτιζαν και ψήφιζαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο η παράταξη του κ. Τζανακούλη όσο και η παράταξη του κ. Σάπκα. Είναι το ίσιο συνυπεύθυνοι αυτοί και τα κόμματα που τους στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, για τις βαθύτατα αντιδραστικές αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται μέσω του Δήμου, και στον τομέα της εκπαίδευσης, και που προοιωνίζουν ένα μέλλον ημιμάθειας και αμορφωσιάς για τις επόμενες νέες γενιές των παιδιών στην πόλη μας. Αυτοί και η πολιτική τους μας γυρνάνε χρόνια πίσω. Γυρίστε τους την πλάτη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, του μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τις γυναίκες, τη νεολαία της πόλης μας να καταδικάσουν στη συνείδησή τους την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών τους, να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να διεκδικήσουν:

– Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στο ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις.

– Αντιπαλεύουμε το «αποκεντρωμένο», «διαφοροποιημένο» σχολείο. Τις προσλήψεις εκπαιδευτικών από τους ΟΤΑ, που χτυπάει εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες.

– Καμιά είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων, με το μανδύα της τοπικής κοινωνίας ή των Μ.Κ.Ο στη διοίκηση και διαχείριση των σχολείων.

– Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, και βοηθητικού (καθαρίστριες κ.α) με μόνιμη και σταθερή εργασία.

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ