Από το e-βιβλίο στο μη βιβλίο

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Δεν πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που ο νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής παρουσίαζε το όραμά του για το νέο σχολείο και για μια διαφορετική παιδεία αντάξια των προσδοκιών όλων των Ελλήνων. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του παρουσίασε και το ηλεκτρονικό βιβλίο, κάνοντας λόγο για τεράστια βήματα προς τα εμπρός.

Δυστυχώς όμως δυο χρόνια μετά και λίγες μέρες μετά τη συντηρητική συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) εντός Βουλής για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποδείχθηκε ότι εκείνα τα οράματα και οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για σύγχρονη παιδεία, ήταν γράμμα κενό περιεχομένου, αφού όχι μόνο βήματα εμπρός δεν έγιναν αλλά γυρίσαμε δεκάδες χρόνια πίσω με τα σχολεία να μη διαθέτουν βιβλία για τους μαθητές.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου του 2ου συνδέει τη δράση της με μια ενέργεια που προκαλεί οργή, θλίψη και αγανάκτηση σε γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς.

Το μέχρι χθες αυτονόητο να ξεκινά η σχολική χρονιά με τους μαθητές να γεμίζουν τις τσάντες τους με βιβλία έγινε ανάμνηση και συνάμα εφιάλτης για τα παιδιά και τους δασκάλους τους που μέχρι να δεήσει η επίσημη πολιτεία να τους προμηθεύσει βιβλία θα πρέπει να αναζητήσουν τη γνώση, μέσα από DVD, φωτοτυπίες κ.λπ.

Και φυσικά για αυτό το χάλι κανείς δεν παραιτήθηκε, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για το πισωγύρισμα, παρά μόνο φρόντισαν να πουν ότι κάπου μπερδεύτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ή να επιρρίψουν ευθύνες στο μνημόνιο και στην οικονομική κρίση.

Αν μη τι άλλο η ηγεσία του υπουργείου θα έπρεπε από την πρώτη ημέρα που εντοπίστηκε το πρόβλημα να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για το χάλι που δημιουργήθηκε και πριν την παραίτηση να αναζητήσει τις ευθύνες στους διευθυντές των υπηρεσιών και σε όσους ολιγώρησαν.

Αλλιώς παρόμοια προβλήματα θα εμφανιστούν και πάλι.

Και επειδή μέχρι σήμερα τίποτα από αυτά δεν έγινε καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός που είχε θέσει ως βασική πολιτική του προτεραιότητα την αναβάθμιση της παιδείας να πάρει κεφάλια.

Εκτός και αν βολεύει την κυβέρνηση η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και δεν νοιάζεται για το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ