Εκπρόσωποι φορέων κατά Κ. Τζανακούλη

Για απαράδεκτη συμπεριφορά καταγγέλλουν το δήμαρχο Λαρισαίων, εκπρόσωποι του ΕΚΛ, της ΟΓΕ, του συνδικάτου εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού και των σωματείων ιδιωτικών εκπαιδευτικών και συνταξιούχων ΙΚΑ, επειδή όπως υποστηρίζουν αρνήθηκε να δεχθεί τους εκπροσώπους τους, που βρέθηκαν το πρωί έξω από  το γραφείο του Δημάρχου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, με πρόθεση να κατατεθεί μάλιστα σχετικό ψήφισμα.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων σημειώνουν ότι ενώ περίμεναν να τον συναντήσουν, εντελώς απαξιωτικά ζήτησε να δει κάποιον «εκπρόσωπο των εκπροσώπων» αρνούμενος να συναντήσει όλη την αντιπροσωπεία. «Πρόκειται για συμπεριφορά προκλητική και κατάπτυστη απέναντι σε μαζικούς φορείς που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους και γονείς.

Βέβαια δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει τίποτε άλλο από ένα γνήσιο εκφραστή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλιακών συμφερόντων, όπως αυτή που υλοποιεί και εφαρμόζει και ο ίδιος εργολαβικά στον Δήμο Λαρισαίων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, όπως κάνει αντίστοιχα και στο θέμα των παιδικών σταθμών», αναφέρουν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι αν και τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Αρχή έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, διαβεβαιώνοντας την τοπική κοινωνία για την «υπεράνθρωπη» προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις, απέρριψε ήδη πάνω από 500 από τις αιτήσεις που έγιναν.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εκπρόσωποι των φορέων που επιχείρησαν να συναντηθούν χθες με το δήμαρχο έδωσαν στη δημοσιότητα ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες παιδιά  αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων. Συγκεκριμένα ενώ έγιναν 2600 αιτήσεις, γίναν δεκτές 1850.  Ο αριθμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος αν λάβουμε υπόψη ότι χιλιάδες είναι εκείνοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν καν αίτηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου λόγω των κριτηρίων που έχει επιβάλλει η Δημοτική Αρχή. Ακριβώς γιατί οι υποδομές του δήμου δεν επαρκούν διαμορφώνονται κριτήρια για την είσοδο των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Έτσι δεν γίνονται δεκτοί όσοι δεν είναι δημότες Λαρισαίων, όσοι είναι αλλοδαποί κλπ. Επίσης η λειτουργία των υφιστάμενων σταθμών προδιαγράφεται προβληματική ακριβώς λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης από το κράτος και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. Η κυβέρνηση, στο όνομα της κρίσης, άφησε στον «αέρα» ακόμα και τα περιορισμένα αιτήματα των δήμων για έγκριση πρόσληψης προσωπικού.  Είναι χαρακτηριστικό ότι 75 άτομα στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Λαρισαίων που δούλευαν με 11μηνες συμβάσεις απολύθηκαν και η δημοτική αρχή αντί να δίνει ουσιαστική λύση  στο πρόβλημα προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις 2 μηνών, ενώ μετά την λήξη των συγκεκριμένων συμβάσεων θα προσλάβει άλλους με 8μηνη σύμβαση. Διαμορφώνεται έτσι μια κατάσταση η οποία θα έχει επιπτώσεις ακόμη και στην ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των νηπίων, με τις συνεχές αλλαγές προσωπικού, που δεν ακολουθεί  καμία παιδαγωγική λογική πάρα μόνο την λογική του παιδικού σταθμού-«παρκινγκ παιδιών».

Φέτος το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από απολύσεις, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική».

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων καλούν τους γονείς, τους εργαζόμενους να αντισταθεί, να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, διεκδικώντας:

-Να ιδρυθούν άμεσα νέοι σταθμοί έτσι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

-Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ