Αντ. Σκυλλάκος: Κρίκος στην αντιαγροτική πολιτική το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μιλώντας στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μεταξύ άλλων τόνισε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς είναι ένας επιπλέον κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Όπως ανέφερε στο όνομα της αντιμετώπισης του εκφυλισμού και της χρεωκοπίας των συνεταιρισμών (εξέλιξη που οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ) η κυβέρνηση και όσοι συναίνεσαν μαζί της επιταχύνουν την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας, ενισχύοντας τους μεγαλοαγρότες και όσους επιχειρηματίες (εμπόρους – βιομηχάνους κτλ) «εμπλέκονται» στον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε ότι θεσμοθετούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, δηλαδή Ανώνυμες Εταιρείες, όπου θα συμμετέχουν και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, και όπου θα επικρατήσουν αυτοί και οι μεγαλοαγρότες. Και αυτό γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τη συνεταιριστική μερίδα, ούτε να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία τους, οι δε μικροί (που έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα) ήδη με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλείονται ακόμη και από τους συνεταιρισμούς.

«Τον ίδιο στόχο θα εξυπηρετούν και οι Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις της Περιφέρειας, όπου θα συμμετέχουν φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού κτλ.

Συνεχίζεται η οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΓΕΣΑΣΕ – ΔΥΣΑΣΕ, με λεφτά των αγροτών (3 εκατ. ευρώ συνολικά), για να συνεχίζουν «βάζουν πλάτη» στις αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Γίνεται προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συνέχεια και η ανάπτυξη του συνεπούς αγροτικού κινήματος, με απαράδεκτη παρέμβαση στον τρόπο συγκρότησης των Αγροτικών Συλλόγων και των ομοσπονδιών τους.

Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην εφαρμοσθεί. Οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα συνεχιστούν και για τα άμεσα ζητήματα και για την προοπτική ενός άλλου δρόμου αγροτικής ανάπτυξης με παραγωγικούς συνεταιρισμούς, καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και άλλα μέτρα, που θα εξασφαλίζουν τις διατροφικές ανάγκες της χώρας» επεσήμανε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ