Καμπανάκι Β. Εξαρχου για Ενώσεις και εργαζόμενους

Την προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της μετατροπής των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και στη μέριμνα για τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις για τους οποίους πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Εξαρχος μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών. Πάντως ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση αυτός και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν επί της αρχής το Νομοσχέδιο, διότι γίνεται μία καλή αρχή για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών που τη θέλουν και την περιμένουν οι αγρότες ανεξαρτήτως της κομματικής τους τοποθέτησης.

Στην ομιλία του ο κ. Έξαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σχέδιο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία στη χώρα μας.

Με ένταση της προσπάθειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, των τιμών στα αγροτικά εφόδια, για την κατασκευή συλλογικών έργων για την άρδευση, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες και τις χρονιές που έχουμε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών είναι πλέον πολύ συχνές,  ή έχουμε πολύ κακές συνθήκες στις αγορές.

«Αν όμως δεν προχωρήσουμε τώρα και άμεσα και σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα που είναι οι αλλαγές στις οργανώσεις των αγροτών, τότε θα προσπαθούμε να χτίσουμε στην άμμο και αυτό όπως γνωρίζουμε δεν είναι δυνατό.

Οι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις σφραγίδες που εξαντλούν τη δραστηριότητά τους συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του  ΟΣΔΕ,

οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις που είναι συλλογικές οργανώσεις στα χαρτιά αφού δεν κάνουν καμία παρέμβαση στην προμήθεια των αγροτικών εφοδίων, τη διακίνηση των προϊόντων και τη μεταποίησή τους,

οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις που δεν γνωρίζουν πόσα χρωστούν στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία και ορισμένες φορές έχουν απλήρωτο για μήνες ή για χρόνια  το προσωπικό τους,

οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις που απλώς εκποιούν περιουσία τους για να συντηρούν βαθιά άρρωστους οργανισμούς έπρεπε  να έχουν τελειώσει χθες, έπρεπε να έχουν τελειώσει προ πολλού .

Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν ευθύνες, διότι δεν προχώρησαν έγκαιρα οι τομές που είναι απαραίτητες, διότι υπήρξε ανοχή στην κακοδιαχείριση με αποτέλεσμα να χαθούν  πόροι σε βαρέλια δίχως πάτο και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί λογαριασμός, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες.

Είναι θετική η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, αφού το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε υπερώριμο αίτημα των καιρών και των αγροτών. Με αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει να μπουν και θα μπουν κανόνες, που θα αναδείξουν και τις καλές οργανώσεις που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν πολλά στους παραγωγούς, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εμείς από θέση αρχής λέμε ξεκάθαρο ναι στους ισχυρούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών παρεμβαίνοντας στην εμπορία των προϊόντων, λέμε ναι στους συνεταιρισμούς που αναλαμβάνουν επιθετικές, επενδυτικές πρωτοβουλίες για την επεξεργασία και τυποποίηση προϊόντων με ταυτότητα, λέμε ναι στους συνεταιρισμούς που εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διοίκησης αξιοποιώντας αξιοκρατικά το ανθρώπινο δυναμικό τους, λέμε ναι στους συνεταιρισμούς που λειτουργούν με διαφάνεια, σέβονται τον ιδρώτα των μελών τους και έχουν καθαρούς λογαριασμούς μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ