Εκδηλώσεις στο νομό για την οστεοπόρωση

Μία σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη του τομέα της υγείας  αναλαμβάνει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων  προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης για την οστεοπόρωση, σε συνεργασία  με  τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και τους κατά τόπους δήμους της περιοχής.

Κύριος στόχος των εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνουν  δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας κι ενημερωτικές ομιλίες, είναι η ενημέρωση του κόσμου από εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη, την διατροφή και πολλά άλλα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Καραλαριώτου: «Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι με την ανάληψη τέτοιων δράσεων δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβληθούν δωρεάν σε προληπτικές εξετάσεις και ταυτόχρονα να ενημερωθούν  πάνω στην οστεοπόρωση.

Σε μια εποχή που η κοινωνική προστασία έχει αδυνατίσει σε μεγάλο βαθμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να παίξει τον δικό της ρόλο στον ευαίσθητο  τομέα της υγείας και να γίνει το στήριγμα των πολιτών.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία για προληπτικό έλεγχο κι ενημέρωση σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που λόγω κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δυσκολιών δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μόνοι τους.

Η ευαισθησία μας στα ζητήματα που άπτονται της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι δεδομένη και θα προωθήσουμε έργα και δράσεις που να προσφέρονται στους πολίτες και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις  της τοπικής κοινωνίας».

 

Πρόγραμμα Ελέγχου – Ενημέρωσης

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ελέγχου κι ενημέρωσης έχει ως εξής:

• Λάρισα, 16-17 Σεπτεμβρίου

• Αγιά, 18-19 Σεπτεμβρίου

• Τύρναβος – Ελασσόνα, 4-5-6 Νοεμβρίου

• Φάρσαλα, 11-12 Νοεμβρίου.

Οι  μετρήσεις οστικής πυκνότητας είναι δωρεάν και θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στα τηλ. 2413 – 506 – 474 (κ.κ. Κατερίνα Γκέτσιου και Φωτεινή Περώνη).

Η πρόσκληση στην εκδήλωση αφορά άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα θέμα υγείας που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση πρεσβεύει πως η ενημέρωση αποτελεί την αρχή της πρόληψης και της σωστής αποκατάστασης και συμβουλεύει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους να παρακολουθούν θέματα υγείας ακόμη κι αν δεν τους αφορούν άμεσα.

 

Οδηγίες για την εξέταση και τον εξεταζόμενο:

1. Η εξέταση γίνεται σε γυμνό πόδι, έτσι οι κυρίες θα είναι ενημερωμένες ώστε να μην φοράνε καλσόν.

2. Τα μηχανήματα μετρούν την οστική πυκνότητα μέσω υπερήχων. Η μέτρηση είναι τελείως ανώδυνη, γίνεται στη φτέρνα του αριστερού ποδιού και η εξέταση διαρκεί περίπου 1 λεπτό. Στο δεξί πόδι γίνεται μόνο όταν ο εξεταζόμενος έχει υποστεί κάταγμα στον αριστερό του αστράγαλο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης παρουσιάζουν ενδεικτικές τιμές για την οστική πυκνότητα και είναι αντιπροσωπευτικές για όλο το σώμα.

 

Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση είναι επίσημα αναγνωρισμένος από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

Με 7.500 και πλέον μέλη, αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και την σκελετική υγεία.

Η δράση του Συλλόγου επεκτείνεται τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8018123, 210 6280698, email: info@osteocare.gr, URL: www.osteocare.gr 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ