Αν δεν αλλάξετε, βουλιάζουμε, κύριοι της κυβέρνησης

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Με νέο χαράτσι απαντά η κυβέρνηση στις αστοχίες του προϋπολογισμού και στην αποτυχία μείωσης του ελλείμματος, λες και δεν  έφταναν οι έκτακτες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης για τους ανέργους, ούτε και οι τεράστιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που αποφασίστηκαν δήθεν για να σώσουν τη χώρα…

Αυτή τη φορά το χαράτσι αγγίζει την ιδιοκτησία και ειδικότερα τις κτισμένες επιφάνειες που πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος στη ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουμε τους δανειστές μας που δεν κατανοούν οτι η πολιτική που ζήτησαν να εφαρμοστεί δημιουργεί αδιέξοδα, αφού έχουν βάλει τη χώρα σε φάση αποπληθωρισμού χωρίς ελπίδες εξόδου από αυτή, με μόνο βέβαιο την αύξηση των κερδών για τους έχοντες και τη διεύρυνση της φτώχειας στην κοινωνία.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πιθανότατα συνειδητά «πέσει» στην παγίδα των τραπεζών που μια τέτοια κατάσταση τις βολεύει, αφού πάντα σε καταστάσεις αποπληθωρισμού αυτοί που κερδίζουν είναι οι δανειστές και όχι οι δανειζόμενοι, και δεν έδωσε καμία προσοχή στο θέμα της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σε καθεστώς ύφεσης όλες οι θυσίες του λαού να καταπίνονται από το τέρας του χρέους που γιγαντώνεται αντί να τιθασεύεται.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι τόσο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα μιλούσαν για μια άλλη πολιτική που θα μπορούσε να επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες και να δώσει την ώθηση που απαιτείται για «το ντου» που ζήτησε ο κ. Βενιζέλος, εκείνο που έγινε ήταν μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση με την παρακράτηση ενός μισθού από όλους τους αιρετούς, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στα μαύρα χάλια της οικονομίας, και μία νέα έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μήπως και βρεθούν τα 2 περίπου δισ. που χρειαζόμαστε για να εμφανιστούμε αξιόπιστοι στους δανειστές μας που μας απειλούν με κλείσιμο της κάνουλας του δανείου.

Για μια ακόμη φορά πιστοί στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, οι σοσιαλιστές κυβερνώντες δεν τόλμησαν να βάλουν χέρι στη μεγάλη ιδιοκτησία, ούτε να φορολογήσουν τις μεγάλες καταθέσεις και τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού,. Οσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μάλλον πιο εύκολα θα δούμε τη δεύτερη παρουσία του Κυρίου, παρά απτά αποτελέσματα τιμωρίας φοροφυγάδων.

Εκτός και αν νομίζουν στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση συνολικά, ότι με το να δημοσιοποιούν λίστες με νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο θα γεμίσουν με ρευστό τα κρατικά ταμεία.

Πλέον, με δεδομένη την εκτίμηση ότι και το 2012 θα είναι χρονιά ύφεσης, είναι απορίας άξιο για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση και η τρόικα, εμμένοντας στη λανθασμένη συνταγή του στραγγίσματος της τσέπης των μισθωτών, των υπαλλήλων και των μικρομεσαίων, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο επιβολής χαρατσιών από τη μία, και αδυναμίας πληρωμών και κατ’ επέκταση εκπλήρωσης των στόχων από την άλλη.

Πότε επιτέλους θα κατανοήσουν ότι όσο δεν υπάρχει χρήμα για να κινηθεί η αγορά, όσο και αν μειωθεί το έλλειμμα η πραγματική οικονομία θα χειμάζει και η πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας θα γιγαντώνονται.

Πόσο ακόμη θα επιμένουν οι κύριοι της κυβέρνησης σε αυτή τη λανθασμένη συνταγή που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ανάπτυξη. Πότε επιτέλους θα δώσουν ώθηση στην παραγωγική διαδικασία, στις δημόσιες επενδύσεις, στην ελληνική ύπαιθρο για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο ως χώρα και ως λαός;

Πότε αντί να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους των 800 ευρώ με τις έκτακτες εισφορές τους θα βάλουν χέρι σε αυτούς που πραγματικά έχουν και σήμερα γίνονται πλουσιότεροι;

Γιατί άραγε δεν αποφάσισε εισφορά και στους εφοπλιστές ο κ. Βενιζέλος και αρκέστηκε στο να συζητήσει μαζί τους και να συναποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη στην εθνική προσπάθεια;

Πόσο ακόμη θα μας κοροϊδεύουν κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ήρωες που με τον οβολό μας ή ακόμη και με το αίμα μας θα σώσουμε την Ελλάδα που βρίσκεται με το ένα πόδι στο γκρεμό;

Μήπως ήλθε η ώρα να πουν στους εταίρους μας αλλά και στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι δηλαδή το χρέος ακόμη και με τα όσα αποφασίστηκαν τον Ιούνιο για επιμήκυνση, δεν είναι διαχειρίσιμο και ότι απαιτείται γενναία μείωσή του;

Οσο όμως εμμένουν σε αυτό το εξοφλημένο μοντέλο είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια, ότι θα φύγουν κυνηγημένοι από την εξουσία, θα οδηγήσουν τη χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, γιατί κανείς εχέφρων δεν πιστεύει ότι την πατρίδα θα σώσουν ο Αντώνης Σαμαράς και οι συν αυτώ, που λιποτάκτησαν το 2009 και σήμερα λαϊκίζουν ασύστολα υποσχόμενοι «λαγούς με πετραχήλια» αλλά πάντα στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και της άκρατης στήριξης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, νομίζοντας ότι οι πολίτες τρώνε κουτόχορτο.

Κύριοι της κυβέρνησης, ξυπνήστε. Αλλάξτε σήμερα κιόλας ρότα. Υιοθετήστε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο με τη στήριξη των δυνάμεων εκείνων που βλέπουν την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων μοντέλων, δημιουργείστε εκείνες τις κοινωνικές συμμαχίες που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε το καράβι από την ξέρα και απομονώστε όλους εκείνους που λαϊκίζουν, κοροϊδεύουν το λαό και χτυπούν φιλικά στην πλάτη τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε πριν από δύο χρόνια ο ελληνικός λαός σας ψήφισε επειδή του δώσατε κάποια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και όχι για να του σκοτώσετε τα όνειρα και τις προοπτικές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ