Νίκη των “πράσινων” δημάρχων στην ΠΕΔ Θεσσαλίας

Η παράταξη αυτοδιοικητικό κίνημα με επικεφαλής το δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσα ήταν η μεγάλη νικήτρια των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων της Θεσσαλίας. Η παράταξη του κ. Κομήτσα που αναμένεται να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ εξασφάλισε 11 έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο έναντι 8 εδρών της παράταξης Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση του δημάρχου Λάρισας και απερχόμενου προέδρου της ΤΕΔΚ νομού Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλη που εξασφάλισε 8 έδρες στη διοίκηση της ΠΕΔ. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση εξασφάλισε δύο έδρες στο δ.σ. της ΠΕΔ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάσει της εκλογικής διαδικασίας τα αποτελέσματα για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου έχουν ως εξής:

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Α. ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΚΟΜΗΤΣΑΣ ΡΙΖΟΣ 60

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 59

ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 58

ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 57

ΒΑΦΙΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 57

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 55

ΦΟΡΤΟΥΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 55

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 53

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΑΠΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 58

ΒΕΡΙΛΛΗΣ ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ 57

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 54

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Α. ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 34

ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 31

ΠΑΠΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 22

ΠΑΤΣΙΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 20

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 25

ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 23

ΣΑΚΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 21

ΣΑΜΟΥΡΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 19

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6

ΤΕΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4

Για την ανάδειξη εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η παράταξη Αυτοδιοικητικό Κίνημα εξασφάλισε 6 εκπροσώπους, η παράταξη Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση 5 και η Λαϊκή Συσπείρωση 1. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία έδρα κρίθηκε σε κλήρωση αφού τα υπόλοιπα των δύο πρώτων παρατάξεων ήταν ίδια και έτσι μετά από την κλήρωση η παράταξη Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση κέρδισε την 5η έδρα. Αναλυτικά εκπρόσωποι στη συνέλευση είναι:

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΚΟΝΤΟΡΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 60

ΠΑΠΑΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 56

ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ 55

ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 53

ΠΑΝΤΕΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 52

ΤΡΑΓΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 50

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΚΡΙΒΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 24

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ 23

ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 20

ΚΟΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 19

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 17

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΤΕΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 5

Στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ εκλέγονται οι:

ΜΑΛΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 64

ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΤΑΜΟΣ ΖΗΣΗΣ 59

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 33

Ο Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επικεφαλής της νικήτριας παράταξης κ. Κομήτσα σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδίας τους συναδέλφους αιρετούς που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και ανέδειξαν το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» σε πλειοψηφούσα δύναμη κατά τις σημερινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της πρώτης διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλη και οφείλουμε όλοι να ενσκήψουμε στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι προκειμένου να διεκδικήσουμε λύσεις από την κεντρική εξουσία, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια και όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση των πρωτοφανών δυσχερειών που διέρχεται η χώρα, οφείλουμε να πορευθούμε με πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης και να εγγυηθούμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Θεσσαλίας, καθώς και την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Δεδομένης της κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα στον τόπο μας, οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσδοκούν από τους αιρετούς να εγκαθιδρύσουν μέσα από τις κατάλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες, ένα περιβάλλον το οποίο θα προάγει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Θεσσαλίας».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Εν τω μεταξύ με αφορμή το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική γενική συνέλευση προ των εκλογών οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν ενστάσεις για τη διαδικασία και για την εκπροσώπηση της παράταξής τους στη συνέλευση της ΠΕΔ. Αναλυτικά επεσήμαναν τα εξής:

«Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) που συνέταξε το υπουργείο Εσωτερικών για την εκλογή αντιπροσώπων των Δήμων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) ολοκληρώνεται το αντιδημοκρατικό πλαίσιο στην εκπροσώπηση των συνδυασμών στα όργανα των Δήμων. Το Π.Δ. προβλέπει διαδικασίες με τις οποίες ενισχύονται οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και όσων συνεργάζονται μαζί τους ενώ περιορίζουν σημαντικά την εκπροσώπηση των ταξικών δυνάμεων που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών επιλογών και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου οι Δημοτικοί Συνδυασμοί της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στις Δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη συγκέντρωσαν ποσοστό 11,7% , η εκπροσώπησή τους από τους Δήμους στην γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας θα φτάνει στο ποσοστό του 4%. Δηλαδή θα κλέβουν τα 2/3 της εκλογικής δύναμης των συνδυασμών της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και θα το δίνουν στις δυνάμεις του δικομματισμού. Αποτέλεσμα των προβλεπομένων στο Π.Δ. είναι:

Η διεύρυνση της διαφοράς των εκλεγμένων αντιπροσώπων της πλειοψηφίας στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των ΠΕΔ σε σχέση με αυτούς της μειοψηφίας. Για παράδειγμα: Στο Δήμο Αθηναίων η πλειοψηφούσα δύναμη πήρε στον πρώτο γύρο 28.28% και εκπροσωπείται στην ΠΕΔ με ποσοστό 60% ενώ η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με ποσοστό 13,74% εκπροσωπείται με 6%.

Δεν κατοχυρώνεται η «ελάχιστη» εκπροσώπηση κάθε δήμου, αλλά ούτε και η αναλογική, με αποτέλεσμα δήμοι μικροί σε πληθυσμό να στέλνουν περισσότερους αντιπροσώπους από άλλους μεγαλύτερους (Π.χ. ο Δήμος Καστοριάς με πληθυσμό 36.000 κατοίκους στέλνει 14 αντιπροσώπους, ενώ ο Δήμος Ελασσόνας με πληθυσμό 37.200 κατοίκους στέλνει μόνο 5 και ο Δήμος Αμαρουσίου με πληθυσμό 69.000 κατοίκους μόνο 3 αντιπροσώπους).

Το νέο σύστημα εκλογής των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης που επιβάλλεται στηρίζεται στο ισχύον αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων. Οι δυνάμεις του δικομματισμού και του Ευρωμονόδρομου επιδιώκουν τη δημιουργία συσχετισμών που θα συμφωνούν στην κυρίαρχη πολιτική, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του Ν. 3852/2010 του «Καλλικράτη» παρά τις επιμέρους “διαφωνίες” που προβάλλουν.

Η θέση μας είναι:

Εκλογή με απλή αναλογική των δημοτικών συμβούλων και έμμεση εκλογή του Δημάρχου στις Δημοτικές εκλογές, απλή αναλογική στην εκλογή όλων των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης.

Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. από αυτό των αντιπροσώπων για την ΚΕΔΕ (υπάρχει διοικητική απόφαση επ’ αυτού μετά από προσφυγή της παράταξής μας).

Άρση όλων των περιορισμών στην συγκρότηση ψηφοδελτίων. Να καταθέτουν ελεύθερα οι συνδυασμοί ψηφοδέλτια ανεξάρτητα από τη συμμετοχή σ’ αυτά Δημάρχων ή Δημοτικών Συμβούλων και της ύπαρξης πλαφόν που ανέρχεται στο 1/4 του αριθμού των μελών των οργάνων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Τις δικές τους επισημάνσεις για το ρόλο των δήμων στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης» εξέφρασαν με επιστολή τους οι εκπρόσωποι της παράταξης «αυτοδιοικητική πρωτοβουλία». Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν τα εξής:

«Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- πέραν της εξάμηνης καθυστέρησης- γίνονται με ένα άθλιο σύστημα εκλογής που προβλέπεται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα και προωθεί ουσιαστικά δικομματικά όργανα αποκλείοντας τις μικρότερες παρατάξεις, με στόχο η κυβέρνηση να επιβάλει ευκολότερα την καταστροφική πολιτική της (μνημόνια- μεσοπρόθεσμο, κλπ).

Οι εκλογές αυτές βρίσκουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τραγική κατάσταση. Ένας βασικός πυλώνας του Δημόσιου Χώρου, η κοντινότερη προς τον πολίτη εξουσία, απαξιώνεται, υποβαθμίζεται και επιδιώκεται να μετατραπεί σε βραχίονα του κεντρικού κράτους που πειθήνια θα εκτελεί τις αποφάσεις του.

Ο Καλλικράτης, αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, έχει οδηγήσει σε μία τραγελαφική κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμοδιότητες που δίνονται και αφαιρούνται, όργανα που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, δημότες που έχουν χάσει την δυνατότητα επαφής και συμμετοχής στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους. Δυστυχώς, δικαιώνεται απόλυτα η τεκμηριωμένη άρνησή μας στη ψήφισή του. Ταυτόχρονα, η λαίλαπα των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου, οδηγεί ταχύτατα τους Δήμους σε χρεοκοπία. Κι αυτό ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Τ.Α. στην Ελλάδα το 2010 ήταν σε πολύ καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από την πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.!!!!

Επιβάλλεται στους ΟΤΑ να γίνουν πλεονασματικοί έως το 2014, περικόπτοντας άγρια τις επιχορηγήσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Ταυτόχρονα, το ΕΣΠΑ λιμνάζει, ο Θησέας σταμάτησε, το δε ΕΛΛΑΔΑ αγνοείται η τύχη του.

Αμφισβητείται η δυνατότητα άσκησης της οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής, αφού και τα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.

Προωθείται, χρησιμοποιώντας τους Δήμους ως πιλότο, η εγκαθίδρυση ελαστικών σχέσεων εργασίας με μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, βίαιες μετατάξεις, εργασιακή εφεδρεία και ταυτόχρονα απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Αν όλα αυτά συνεχιστούν πολύ σύντομα οι ΟΤΑ θα έχουν πλήρη αδυναμία λειτουργίας .

Γι’ αυτό αποδοκιμάζουμε τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν τα όργανα της αυτοδιοίκησης ως χώρο προώθησης  κυβερνητικών πολιτικών και θέσεων.

Θα εργαστούμε για να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές. Θα συναντηθούμε με τις    δυνάμεις και τα κινήματα που τις αμφισβητούν. Θα συμπορευτούμε με την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών»

.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ