Έρευνες για αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων ζητά η Π. Γερακούδη

Τη διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση Γεωθερμικών Πεδίων στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, θα ζητήσει άμεσα, από τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, προκειμένου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα και τις εφαρμογές της Γεωθερμικής Ενέργειας.

Στα πλαίσια αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με την από 7-9-2011, απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ι. Μανιάτη, προκηρύχθηκε δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την εκμίσθωση δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Λεκάνη Σπερχειού.

Στη συνέχεια , σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και το χαρακτηρισμό του Γεωθερμικού Πεδίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, θα προχωρήσει στις διαδικασίες μίσθωσής του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ν. 4001/2011.

Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ προέρχεται από το εσωτερικό της γης είτε μέσω ηφαιστειακών εκροών είτε μέσω ρηγμάτων του υπεδάφους, που αναβλύζουν ατμούς και θερμό νερό. Ανάλογα με τη θερμοκρασία των ρευστών που ανέρχονται στην επιφάνεια, η γεωθερμική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως υψηλής ενθαλπίας (για θερμοκρασίες πάνω από 150ο C), μέσης ενθαλπίας (για θερμοκρασίες 100 – 150ο C), και χαμηλής ενθαλπίας (για θερμοκρασίες μικρότερες από 100ο C). Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση.

Οι γεωλογικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνόησαν γενικά τη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας.

Τα περισσότερα από τα γεωθερμικά πεδία που ερευνήθηκαν βρίσκονται σε περιοχές με ευνοϊκές αναπτυξιακές συνθήκες, ενώ οι προοπτικές άμεσης εκμετάλλευσης των ρευστών είναι πολύ ευοίωνες.

Σήμερα οι άμεσες χρήσεις της γεωθερμίας στην Ελλάδα επικεντρώνονται κυρίως στην θέρμανση των θερμοκηπίων, σε ιχθυοτροφία, στην καλλιέργεια σπιρουλίνας καθώς και σε αποξήρανση λαχανικών και φρούτων.

Σημαντικές για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας θα είναι τυχόν εφαρμογές της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή είτε με τη μορφή πρότυπων γεωθερμικών θερμοκηπίων είτε στην ιχθυοκαλλιέργεια (για την οποία υπάρχουν ήδη στη χώρα σημαντικές εφαρμογές).

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ