Ρ. Κομήτσας: Να μην παρακρατείται εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ από τους αγρότες

Να μην ξαναπληρώσουν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την εισφορά του 2% υπέρ ΕΛΓΑ, που τους επιβλήθηκε μέσω των εκκαθαριστικών της εφορίας, ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ σημειώνοντας ότι πρόκειται για παράνομη παρακράτηση, αφού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ήδη καταβάλλει μία φορά την εν λόγω εισφορά στον ΕΛΓΑ.

Ο κ. Κομήτσας καλεί το διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Θεόδωρο Σαρρή, να παρέμβει για να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία και προκειμένου οι αγρότες που πλήρωσαν δύο φορές την εισφορά να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Στην επιστολή του δημάρχου Κιλελέρ, η οποία κοινοποιείται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, τονίζονται τα εξής:

«Κύριε διοικητά,

Ήδη από τη φετινή χρονιά έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλίστρων της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής προς τον Οργανισμό σας.

Πέραν λοιπόν των γνωστών ασφαλίστρων ανά στρέμμα ή ζώο και καλλιέργεια, προβλέπεται η επιβολή και ενός επιπλέον ασφαλίστρου ύψους 2% επί του αγροτικού εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής του ασφαλίστρου θα κριθεί στην πορεία από τους αγρότες.

Όμως, κύριε διοικητά, με την εκκαθάριση που λαμβάνουν τώρα οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες έρχεται και  η προαναφερόμενη εισφορά 2% επί του γεωργικού εισοδήματος.

Τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά όμως αναφέρονται στην περσινή καλλιεργητική περίοδο και όχι στην τελευταία.

Για εκείνη την καλλιεργητική περίοδο και οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι έχουν πληρώσει εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ βάσει του τιμολογίου.      

Άρα προς τι η νέα εισφορά;

Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται περί λάθους από πλευράς του ΕΛΓΑ το οποίο και πρέπει να διορθωθεί πάραυτα.

Απευθύνω έκκληση να ακυρωθεί άμεσα αυτή η χρονικά λανθασμένη εισφορά και να επιστραφούν πίσω τα χρήματα στους αγρότες που τα πλήρωσαν.

Επίσης, οφείλω να σας μεταφέρω τη θέση των παραγωγών μας ότι τέτοια θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με περισσότερη σοβαρότητα, ώστε να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία του ΕΛΓΑ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ