Η κραυγή του ΚΕΘΕΑ ακούστηκε στη Λάρισα

Το δικαίωμα στη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη, διατράνωσαν δεκάδες απόφοιτοι, γονείς, φίλοι, εργαζόμενοι και συμμετέχοντες στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλία, με την κραυγή αγωνίας και δύναμης που εξέπεμψαν από την κεντρική πλατεία της Λάρισας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους εκατοντάδες Λαρισαίους που ήλθαν να τους συμπαρασταθούν και να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις επιλογές της κυβέρνησης που μάλλον δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, αφού περικόπτει τις πιστώσεις, προχωρά σε μειώσεις προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ και το κυριότερο προωθεί τη συγχώνευσή του με τον ΟΚΑΝΑ που και διαφορετική φιλοσοφία για το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει και τα προγράμματα υποκατάστατων έχει αγκαλιάσει.Μάλιστα αυτό ήταν και το κύριο θέμα που έθιξε σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του προγράμματος «Εξοδος» κ. Γ. Μπουντής και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Κ. Βουλάγκας.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και η οποία αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με την παρουσία τους αλλά και με τη συνολική τους στάση απαίτησαν να δοθεί στο ΚΕΘΕΑ η εγκεκριμένη για το έτος επιχορήγηση, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων που, μαζί με τις οικογένειές τους, συμμετέχουν στα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και παλεύουν για την απεξάρτηση από κάθε ουσία. Μάλιστα όπως τόνισαν η στέρηση του δικαιώματος για θεραπεία και η παραμονή στη χρήση αυξάνει μακροπρόθεσμα τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τη δίωξη και την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στο ΚΕΘΕΑ για το ποσό της επιχορήγησης του 2011 με αποτέλεσμα ο οργανισμός  να κινδυνεύει να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ τα 11.270.000 ευρώ, που έχει λάβει μέχρι σήμερα από την πολιτεία, αντιστοιχούν στο 49% της εγκεκριμένης επιχορήγησης, η οποία ανέρχεται σε 23.000.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό και την αυτοχρηματοδότησή του, το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί σε δαπάνες 25.000.000 ευρώ για το 2011. Οι δαπάνες αυτές είναι ήδη μειωμένες κατά 17,4% σε σχέση με το 2009, ενώ το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αναπτύσσει μονάδες σε διάφορες πόλεις και στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Λάρισας ζήτησαν ακόμη να μη μειωθούν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, αφού όπως επεσήμαναν κάθε μείωση θα οδηγήσει  σε κλείσιμο μονάδων, τη στιγμή που η οικονομική κρίση αυξάνει τη χρήση ουσιών και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.

Μάλιστα υπογράμμισαν ότι το ΚΕΘΕΑ  λειτουργεί με έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση νέων προσλήψεων από το 2006, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, έχει δημιουργήσει νέα προγράμματα σε διάφορες περιοχές  και σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ για τη λειτουργία του πανελλαδικού δικτύου υπηρεσιών του  ΚΕΘΕΑ απαιτούνται 890 άτομα,  ο οργανισμός λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόλις με 559. Με αυτή τη δύναμη ανθρώπινου δυναμικού ο οργανισμός λειτουργεί 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 15 σωφρονιστικά καταστήματα, εξυπηρετώντας ετησίως 15.000 άτομα, χωρίς να συνυπολογίζεται στον αριθμό αυτό  ο σημαντικός ετήσιος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης επαγγελματιών του ΚΕΘΕΑ. Άλλωστε, μέσα στο 2011 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 17 μέλη προσωπικού, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά.

Τέλος υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να συγχωνευθεί το ΚΕΘΕΑ με τον  ΟΚΑΝΑ, δημιουργώντας  έναν υδροκέφαλο γραφειοκρατικό οργανισμό με ελλείμματα, που θα οδηγήσει στη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιβαρύνοντας τελικά περισσότερο το κράτος. Τυχόν συγχώνευση θα πλήξει την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητά του, δημιουργώντας ασάφεια και σύγχυση,  και θα μετατρέψει ένα ζωντανό και υγιή οργανισμό σε ένα δυσκίνητο φορέα, αποκομμένο από τις ανάγκες αλλά και την υποστήριξη της ελληνικής  κοινωνίας. Το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργήσει χρέη και η μεταφορά σε αυτό των ελλειμμάτων από άλλους οργανισμούς, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, θα το οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ