Ήρθε η ώρα αρχίσουμε να τρώμε έντομα για το καλό του πλανήτη, λένε οι ειδικοί

“Ο ευρωπαίος καταναλωτής έχει κάποιες δυσκολίες στο να καταπιεί ολόκληρο έντομο», λέει ο καθηγητής Arnold Van Huis, περιγράφοντας με άλλα λόγια την αποστροφή που πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται με την ιδέα των σνακ από τοπικές …ακρίδες. Παρόλα αυτά ο ολλανδός ακαδημαϊκός πιστεύει ότι τα έντομα είναι η βιώσιμη, υγιής και φιλική προς το περιβάλλον τροφή του μέλλοντος…

“Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση εντόμων σε σύγκριση με τα ζώα. Διατροφικά τα έντομα είναι ακριβώς όπως το συμβατικό κρέας», λέει στον EUobserver.

Τα έντομα περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη ανά μπουκιά από το βόειο κρέας, είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε βιταμίνη Β και η εκτροφή τους προκαλεί πολύ λιγότερες ζημίες στο περιβάλλον από τις αγελάδες, τα πρόβατα και τους χοίρους.

Προς το παρόν, το ζήτημα του κατά πόσον μπορούμε να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό πληθυσμό με έντομα παραμένει ακαδημαϊκό. Αλλά ο Van Huis πιστεύει ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων, σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αντίστοιχη αναζήτηση για ακόμη περισσότερα αγροκτήματα, οδηγούν τους «ανθρώπους στο να ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις”.

Υπάρχουν περίπου 1.800 βρώσιμα έντομα στον κόσμο, αλλά αυτά που θα μπορούσαν να …εκτρέφονται εύκολα είναι κυρίως οι προνύμφες των σκαθαριών darkling, οι γρύλοι και οι ακρίδες.

Η Marian Peters, μια Ολλανδή επιχειρηματίας, με σπουδές στην Οικονομία και τη Γεωργία είδε ένα κενό στην αγορά και οδήγησε τους ολλανδούς κτηνοτρόφους προς τα έντομα. Έχει συσταθεί το Venik, η ολλανδική ένωση κτηνοτρόφων που εκτρέφουν έντομα, το οποίο έχει τώρα περίπου 16 εγγεγραμμένα μέλη.

Περισσότερα: euobserver.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ