Ανακαλύψεις για το ανοσοποιητικό σύστημα κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2011

Το Karolinska Institute της Σουηδίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι το βραβείο Νόμπελ 2011 για την ιατρική ή τη φυσιολογία απονεμήθηκε στον Bruce Beutler από τις ΗΠΑ, στον Jules Hoffmann, γεννημένο στο Λουξεμβούργο και με έδρα τη Γαλλία, και στον Καναδό Ralph Steinman, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τρεις επιστήμονες αποκάλυψαν τα βασικά μυστικά για το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος…

Οι Beutler και Hoffmann μοιράζονται το ήμισυ του βραβείου των 10 εκατ. σουηδικών κορωνών  ($ 1.460.000) και ο Steinman κέρδισε το άλλο μισό.

Οι εργασίες των τριών επιστημόνων ήταν κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη βελτιωμένων τύπων εμβολίων κατά των μολυσματικών ασθενειών και νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η έρευνα μπόρεσε να θέσει τα θεμέλια για ένα νέο κύμα -των λεγόμενων- «θεραπευτικών εμβολίων» που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στους όγκους.

Καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος έχει παράσχει επίσης ενδείξεις για τη θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπου τα στοιχεία του συστήματος  αυτοάμυνας στο τέλος καταλήγουν να επιτίθενται στους ιστούς του σώματος.

Οι Beutler και Hoffmann ανακάλυψαν πρωτεΐνες υποδοχείς που μπορούν να αναγνωρίσουν τους μικροοργανισμούς που επιτίθενται στο σώμα. Οι πρωτεΐνες αυτές στη συνέχεια ενεργοποιούν την “εσωτερική ανοσία”, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Ο Ralph Steinman ανακάλυψε τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μοναδική ικανότητά τους να ενεργοποιούν και να ρυθμίζουν την ανοσία, το επόμενο στάδιο της ανοσολογικής απάντησης κατά την οποία οι μικροοργανισμοί απομακρύνονται από το σώμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ