«Οι άνθρωποι είναι απλώς μεταλλαγμένα ψάρια»

Μια μελέτη για την μυϊκή ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ψαριών έδωσε στοιχεία για το γενετικό άλμα που έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη των πίσω ποδιών στα χερσαία ζώα. Το γενετικό αυτό άλμα οδήγησε στην εμφάνιση των τετραπόδων και τους μακρινούς μας προγόνους – που έκαναν τα πρώτα μικρά βήματά τους στη γη περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια πριν…

Μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Currie, του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Monash, και ο Δρ Nicolas Cole, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αναφέρουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό PLoS Biology.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι τα lungfish είναι οι πρόγονοι των τετραπόδων. Αυτά τα ψάρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη γη, αναπνέοντας αέρα και χρησιμοποιώντας τα πτερύγια της λεκάνης για να περπατήσουν. Η Αυστραλία είναι το σπίτι τριών ειδών από τα λίγα εναπομείναντα lungfish – δύο θαλάσσια και ένα που κατοικεί στην λεκάνης απορροής του ποταμού στο Queensland Mary.

Υπάρχουν όμως μεγάλα κενά στις γνώσεις μας. Τα περισσότερα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει μέχρι σήμερα στηρίζονται σε απολιθωμένους σκελετούς, αλλά οι μύες, απαραίτητοι για την μετακίνηση, δεν μπορούν να διατηρηθούν σε απολιθώματα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα ψάρια που ζουν σήμερα, για να εντοπίσει την εξέλιξη των μυών στα πτερύγια της λεκάνης ώστε να μάθει πώς εξελίχτηκαν τα πίσω άκρα των τετραπόδων.

Συνέκριναν τα έμβρυα των απογόνων των ειδών που αντιπροσωπεύουν τα βασικά σημεία καμπής στην εξέλιξη των σπονδυλωτών για να δουν αν υπήρχαν διαφορές στο σχηματισμό των μυών στα πτερύγια της λεκάνης. Μελέτησαν τους  “πρωτόγονους” χονδριχθύες – τον Αυστραλιανό μπαμπού καρχαρία και τον ξάδελφό του, καρχαρία ελέφαντα – καθώς και τρία οστεώδη ψάρια – το Αυστραλιανό lungfish, το zebrafish και τον αμερικανικό πολύδοντο.

“Οι άνθρωποι είναι απλώς τροποποιημένα ψάρια», είπε ο καθηγητής Currie. “Το γονιδίωμα των ψαριών δεν είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Έχουμε δείξει ότι ο μηχανισμός σχηματισμού των μυών της πυέλου στα οστεώδη ψάρια είναι ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ αυτού στους καρχαρίες και τους τετράποδους προγόνους μας.”

Περισσότερα: sciencedaily.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ