«Καμπανάκι» από το ΚΕΕΛΠΝΟ για κρούσματα ελονοσίας

Δεκάδες περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου Και Πρόληψης Νοσημάτων, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η χάραξη ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία…

 Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το καλοκαίρι εμφανίστηκαν περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν στις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Λαρίσης, Ανατολικής Αττικής, και Βοιωτίας.

Ειδικότερα διαγνώστηκαν συνολικά 28 κρούσματα ελονοσίας, σε Έλληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Από τους ασθενείς οι 22 διαμένουν στο δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας, δύο στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική, ένας στη Λάρισα και ένας στη Βοιωτία.

Σύμφωνα με το Κέντρο, στην περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας, έχουν διαγνωστεί συνολικά 41 κρούσματα ελονοσίας, από τα οποία τα 22 σε Έλληνες και τα 19 σε αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 14 προέρχονται από το Πακιστάν, ένας από το Μαρόκο, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από τη Ρουμανία. Άλλα δύο περιστατικά σε Ρουμάνους ασθενείς που σχετίζονταν με παραμονή στην περιοχή, διαγνώσθηκαν στη Ρουμανία.

Τι είναι η ελονοσία

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974 και έκτοτε καταγράφονται ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010.

Μεταξύ των συμπτωμάτων της νόσου είναι: τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές έως και πέντε χρόνια μετά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ