Συμπληρώματα βιταμινών και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, σχετίζονται

Στις γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών, κυρίως οι πολυβιταμίνες, οι βιταμίνες Β6 και το φολικό οξύ, καθώς και o σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, μπορεί να σχετίζονται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας…

Ο Jaakko Mursu, PhD, από το Τμήμα Επιστημών Υγείας, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στην Κουόπιο, και οι συνεργάτες του ανέφεραν τα ευρήματά τους στις 10 Οκτωβρίου στο Archives of Internal Medicine.

«Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται ευρέως, και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία τους,” γράφουν ο Δρ Mursu και οι συνεργάτες του. “Επίσης, λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης των πολυβιταμινών, αλλά και των συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται λιγότερο, όπως ο σίδηρος και άλλα μέταλλα.”

Η παρούσα μελέτη επιχείρησε να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης του συμπληρώματος και του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Μελέτη Υγείας των Γυναικών στην Άιοβα. Συνολικά, 38.772 γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 55 έως 69 ετών, με μέσο όρο 61,6 χρόνια κατά την έναρξη της μελέτης το 1986. Στοιχεία για τη χρήση συμπλήρωμα βιταμινών συλλέχθηκαν το 1986, 1997 και 2004.

Συνολικά, 15.594 θάνατοι αναφέρθηκαν την 31η Δεκεμβρίου του 2008, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των αρχικών συμμετεχόντων. Η χρήση των πολυβιταμινών συνολικά συσχετίστηκε με αύξησης κατά 2,4% του ποσοστού θνησιμότητας.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ του 1986 και του 2004. Επιπλέον, οι χρήστες είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ήταν περισσότερο σωματικά δραστήριοι, και ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα για το σίδηρο και το ασβέστιο σε πιο λεπτομερείς αναλύσεις που έγιναν σε μικρότερα χρονικά διαστήματα (10 ετών, 6 ετών, και 4 ετών παρακολούθησης) και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν χωρίς διακοπή.

“Διαπιστώσαμε ότι αρκετά συχνά η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων, συμπεριλαμβανομένων και των πολυβιταμινών, βιταμινών Β6 και φολικού οξέος, καθώς και ανόργανα άλατα σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και χαλκού, συσχετίστηκαν με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.” ο Δρ Mursu και οι συνεργάτες του είπαν.

Αντίθετα, η χρήση του ασβεστίου ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο θανάτου.

“Αν και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τα οφέλη των συμπληρωμάτων, όπως η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η μελέτη μας προβλημάτισε για τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Περισσότερα: medscape.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ