Ντ. Διαμάντος: Κανονικά η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων

Παρέμβαση για το θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ντ. Διαμάντος ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει κανένα θέμα κωλύματος ή ακυρότητας. Αναλυτικά ο κ. Διαμάντος επισημαίνει τα εξής:

«Η διαδικασία «τακτοποίησης» χώρων που άλλαξαν αυθαίρετα χρήση (ημιυπαίθριοι χώροι, σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, Pilotis, φωταγωγοί κλπ), σύμφωνα με τον Ν3843/2010, συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα.

Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών είναι μέχρι 30 Οκτωβρίου, ενώ, η καταβολή της πρώτης δόσης, για όλες τις περιπτώσεις, είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Κανένα θέμα «κωλύματος» ή «ακυρότητας» της διαδικασίας δεν έχει προκύψει αλλά και, κατά την νομική πλευρά, δεν είναι ισχυρή η πιθανότητα να υπάρξει η όποια ακύρωση, αφού, ο νόμος προβλέπει «χρονική τακτοποίηση» και μάλιστα, με «τουλάχιστον ίσο ανταποδοτικό ωφέλιμο αντιστάθμισμα» στο Περιβαλλοντικό ισοζύγιο του δήμου στον οποίο «τακτοποιείται» ένας τέτοιος χώρος.

Κατά συνέπεια, η οικονομική ωφελιμότητα όσο και, η διευκόλυνση σε άλλες διαδικασίες (ηλεκτροδότηση, μεταβίβαση κλπ) για τον πολίτη, και με το δεδομένο ότι, ο νέος νόμος περί αυθαιρέτων (Ν4014/2011) απαιτεί για κάθε μεταβίβαση αλλά και όποια άλλη πράξη, π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την πλήρη νομιμότητα του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας (κάθετης ή οριζόντιας), η οποία, απαραίτητα δίνεται με δήλωση – βεβαίωση νομιμότητας από μηχανικό, καθιστά, ανάγκη την «τακτοποίηση» με τον Ν3843/2010.

Όσα αυθαίρετα τμήματα «τακτοποιηθούν» μέχρι 30/10/2011 με τον Ν3843/2010, δεν χρειάζεται να υπαχθούν (και να πληρωθεί πρόστιμο) για ρύθμιση με τον νέο Ν.4014/2011, αφού, ρητά στο άρθρο 23 – παράγρ. 2 εξαιρούνται».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ