1 στα 6 κινητά τηλέφωνα έχουν ίχνη βακτηρίων Ε. coli

Περίπου ένα στα έξι κινητά τηλέφωνα που ελέχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν βακτήρια κοπράνων E. Coli, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Queen Mary University του Λονδίνου ταξίδεψαν σε 12 πόλεις στη Βρετανία, πήραν δείγματα από 390 κινητά τηλέφωνα και χέρια, και στη συνέχεια ανέλυσαν τα δείγματα στο εργαστήριο για να καταγράψουν το είδος και τον αριθμό των μικροβίων…

Πάνω από το 90% των κινητών τηλεφώνων είχε βακτήρια.

Παρά το γεγονός ότι το 95% των ανθρώπων δήλωσαν ότι έπλυναν τα χέρια τους με σαπούνι, το 92% των τηλεφώνων και το 82% των χεριών είχαν βακτήρια.

16% των χεριών και 16% των τηλεφώνων, όπως διαπιστώθηκε, είχαν βακτήρια κοπράνων Ε. coli, που σχετίζονται με στομαχικές διαταραχές.

Όσοι είχαν τα βακτήρια στα χέρια τους, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τα βακτήρια και στα τηλέφωνά τους.

Σε περίπτωση κατάποσης, τα E.coli μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, υπερβολικό κοιλιακό πόνος και κράμπες, ναυτία και εμετό, και σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Το στέλεχος O157 των E. coli βρέθηκε σε θανατηφόρο κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης στη Γερμανία τον Ιούνιο.

Τα βακτήρια κοπράνων μπορούν να επιβιώσουν στα χέρια και τις επιφάνειες για πολλές ώρες, ειδικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μακριά από το φως του ήλιου. Είναι εύκολα να μεταφερθούν με τα πόμολα, τα τρόφιμα και τα κινητά τηλέφωνα, τόνισαν οι ερευνητές.

Εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτα.

Πώς να πλένετε σωστά τα χέρια:

Αφαιρέστε τα κοσμήματα.
Πλύνετε το μπροστινό και το πίσω μέρος των χεριών.
Τρίψτε τα δάχτυλα, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών κάτω από τα νύχια.
Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό.

Κάθε χρόνο, 3,5 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε ετών, χάνουν τη ζωή τους από πνευμονία και διαρροϊκές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με το πλύσιμο των χεριών.

Πηγή: cbc.news

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ