Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη νοσογόνο παχυσαρκία, η οποία κάθε χρόνο σκοτώνει περισσότερους από 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους, και προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία το 2010 περίπου 43 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε χρόνων, ήταν υπέρβαρα…
«Πράγματι, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν πως στο άμεσο μέλλον η πρώτη αιτία θανάτου για τους ανθρώπους θα είναι η νοσογόνος παχυσαρκία», ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Χαρίλαος Παππής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, στην Ευρώπη ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ανδρών και γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι παχύσαρκοι.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα τα ποσοστά τείνουν να πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες αγγίζουν το 53% και το 20% αντίστοιχα, ενώ οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες φτάνουν το 31% και το 15% αντίστοιχα.
Στις επιπτώσεις της νοσογόνου παχυσαρκίας στον οργανισμό, αναφέρθηκε ο κ. Παππής, υπογραμμίζοντας ότι «ένας 25χρονος παχύσαρκος υφίσταται μείωση κατά 22% του συνολικού προσδόκιμου ζωής του σε σύγκριση με έναν συνομήλικό του. Χάνει, δηλαδή, περίπου 12 χρόνια από τη ζωή του».
Εκκληση για ενημέρωση απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθήνας, Ευάγγελος Μενενάκος, ώστε να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νοσογόνου παχυσαρκίας στην Ελλάδα και κάλεσε την πολιτεία να εκπονήσει ενημερωτική καμπάνια για τις επιπτώσεις της νόσου στη νεολαία και τον γενικό πληθυσμό.
«Η νοσογόνος παχυσαρκία, με τους θανάτους που προκαλεί, αφαιρεί από την κοινωνία μας κάθε χρόνο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εθνική μας οικονομία, καθώς αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών μη μεταδιδόμενων νοσημάτων – χρόνιων ασθενειών», ανέφερε ο κ. Μενενάκος.