EcoAlert: Ανησυχία για πιθανή απελευθέρωση δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα

Το παγωμένο έδαφος κάτω από το Βόρειο Πόλο ως τον  Αρκτικό Ωκεανό, συγκρατεί  περίπου 1.672 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα προφυλάσσοντας έτσι την ατμόσφαιρα της Γης από αυτούς. Η ποσότητα αυτή του  άνθρακα που δεσμεύεται, είναι πάνω από 250 φορές το ποσό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το έτος 2009… Καθώς όμως η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, αυξάνονται και  οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις όταν το μόνιμο στρώμα του πάγου λιώσει, και απελευθερωθεί  ο άνθρακας που έχει παγιδευτεί για αιώνες.

Όπως και σε τόσες πολλές κρίσιμες περιβαλλοντικές διαδικασίες του  πλανήτη μας, τα μικρόβια έχουν την πιο σημαντική επιρροή το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, ερευνητές από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DOE), το  Genome Institute (JGI), το Earth Sciences Division (ΕΑΑ) στο Berkeley Lab, και η Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση, συνεργάζονται  για να καταλάβουν πώς τα μικρόβια που βρίσκονται στο μόνιμο στρώμα πάγου ανταποκρίνονται στην αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον τους.

Ανάμεσα στα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν  online στις  6 Νοέμβρη στο περιοδικό Nature, είναι και ένα μικρόβιο που παράγει μεθάνιο, ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το μικρόβιο, που δεν έχει ακόμη όνομα, ζει στο μόνιμο στρώμα του πάγου, όπου και είχε απομονωθεί.
“Το μόνιμο στρώμα του πάγου τείνει να καταστεί μια σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, καθώς  η θερμοκρασία στην Αρκτική αναμένεται να αυξηθεί δραματικά σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου”, δήλωσε ο Janet Jansson της ESD, συγγραφέας της  μελέτης.

Πηγή: The Daily Galaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ