Διανομή τροφίμων σε άπορους από την αντιπεριφέρεια

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα από την Ελασσόνα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν σε 25.000 περίπου δικαιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, χθες το πρωί στην Ελασσόνα έφτασαν πέντε φορτηγά με ζυμαρικά τα οποία θα δοθούν σε πρώτη φάση στο Δήμο Ελασσόνας και τον Σύλλογο Πολυτέκνων της περιοχής, προκειμένου με τη σειρά τους να τα διανείμουν σε άτομα που χρίζουν βοήθειας.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διανομής βρέθηκε στην Ελασσόνα η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, προκειμένου να εποπτεύσει τη διαδικασία, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπη, την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Μαρία Μαμάρα, τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας κ. Χαρ. Τσιουβελακίδη, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Ελασσόνας κ.  Γ. Πετσέτα,  τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Καλφούντζο, την υπεύθυνη υπάλληλο του προγράμματος κ  Γεωργία Γιωτοπούλου, την υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας Π.Ε. Λάρισας κ. Ζωή Ακριβούλη και στελέχη της Διεύθυνσης.

Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού  Λάρισας, που φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται φέτος να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 25.000 δικαιούχους μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Λάρισας έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.

Η παραλαβή των προϊόντων γίνεται από διάφορους φορείς οι οποίοι τα διανέμουν στη συνέχεια σε άπορα μέλη τους.

 Ως φορείς υλοποίησης ορίζονται Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις, οι Σύλλογοι Πολυτέκνων – Τριτέκνων,   Σύλλογοι Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες , Χρονίως Πασχόντων, Ψυχικά Πασχόντων κ.λ.π. Σύλλογοι αθίγγανων, Δήμοι και Κοινότητες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή δημοτών που επλήγησαν από θεομηνίες.

Τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν δωρεάν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2011, είναι εκτός από τα μακαρόνια και ρύζι, τυρί φέτα και γραβιέρα.

 Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων αφορά άπορα άτομα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).

Μιλώντας για το Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων συνολικά στη Θεσσαλία, ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή τη δύσκολη χρονικά στιγμή που περνά η χώρα και λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία έχουν έλθει πολλές οικογένειες, εμείς ως Περιφέρεια, προσπαθούμε με συντονισμένες κινήσεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογήσαμε γρήγορα τις προαπαιτούμενες διαδικασίες και προχωρήσαμε στην ενημέρωση όλων των φορέων,  έτσι ώστε να  φτάσουν τα τρόφιμα έγκαιρα τα τρόφιμα στα χέρια των ανθρώπων που τα έχουν άμεση ανάγκη. Εκτός από τους 25.000 δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, αντίστοιχα θα ωφεληθούν από το Πρόγραμμα και στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας πάνω από 10.000  άτομα, Τρικάλων 17.000 άτομα και Μαγνησίας 5.000 άτομα, δηλαδή συνολικά ωφελούνται  57.000 συμπολίτες μας. Στόχος μας θα είναι πάντα να βοηθούμε τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με κάθε πρόσφορο μέσο».

    Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η κ. Καραλαριώτου:  «Το πρόγραμμα διανομής τροφίμων, που υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είναι πολύ σημαντικό διότι μπορούμε, με αυτόν τον τρόπο, να βοηθήσουμε  έναν τόσο μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Άλλωστε, τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι είδη πρώτης ανάγκης, απαραίτητα για το οικογενειακό τραπέζι  Προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όσο κι εγώ  προσωπικά, θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό προσπαθειών που στόχο έχουν την ανακούφιση και την ενίσχυση συμπολιτών και συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά όλων μας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι απαραίτητη».

Πρόγραμμα διανομής στην Π.Ε. Λάρισας

Σήμερα Τρίτη ακόμη δύο φορτηγά με ζυμαρικά θα φτάσουν σε Λάρισα και Τύρναβο προκειμένου να παραληφθούν από τους εξής φορείς: Πολύτεκνους Λάρισας, Πολύτεκνους Τυρνάβου, «Αριστέα» Γιάννουλης, «Αριστέα» Αμπελώνα, «Ελπίδα» Τυρνάβου, Δήμο Τυρνάβου και Σύλλογο Τριτέκνων.

Αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου θα γίνει διανομή σε Λάρισα, Μακρυχώρι και Φάρσαλα, στους εξής φορείς: Δήμο Τεμπών, Δήμο Αγιάς, Σύλλογο Μονογονεϊκών Οικογενειών, Σύλλογο Αναπήρων, «Ηρακλείδιο» Γηροκομείο Αγιάς, Δήμο Φαρσάλων, Σύλλογο Πολυτέκνων Φαρσάλων, Δήμο Λάρισας, Ι. Μητρόπολη Λάρισας,  Άγιους Σαράντα και Θ.Κ. «Έξοδο».

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου θα γίνει διανομή στον υπόλοιπο Δήμο Ελασσόνας, δηλαδή σε Λιβάδι, Σαραντάπορο κ.α.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου θα γίνει διανομή σε φορείς της Λάρισας: Ελληνική Μέριμνα – Παιδική Στέγη, Γηροκομείο Λάρισας, Παναγία Αρμενίου, Ξενώνας για τα Αυτιστικά Παιδιά, Νεφροπαθείς και Συμπαραστάτες, Σλυλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών με Αναπηρίες, Σύλλογος Καρκινοπαθών, Νεφροπαθείς «Ο Άγιος Αχίλλειος», Σύλλογος Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλίας και Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΡΟΜ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ